Translate

sunnuntai 7. huhtikuuta 2024

Edelleen löytyy blogi..

No niinhän siinä taas kävi näin, piti jotain kirjoittaa mutta se vaan jäi ja jäi ja vuodet vaan vierii.. 2022 oli edelleen palsta ja tällä kertaa lähempänä rakennuksia eli lyhyempi matka roudata tavaroita.



Kuitenkin samanlaista savista peltoa taas joten lavakauluksiin taas turvetta ja kasvusammalta sekä biohiiltä ja bokashimultaa


Ja koska fasaaneita löytyy runsaasti edelleen, tein sähköputkista tällä kertaa kehikon jotta ne ei nyt taas tekisi chilien väliin pesäänsä


Rhomboideum vietti myöskin kesänsä ulkona ja tuntui kyllä pitävän olostaan



Kesäkurpitsaakin tuli kasvatettua kun sain taimia. Jos siitä ei nyt muuta hyötyä ollut niin tuli ainakin biomassaa mistä seuraava palstanpitäjä lähinnä hyötyy. Kuten paikoilleen jätetyistä turpeista ja muistakin mitä sinne jäi sen jälkeen kun siirsin lavakaulukset taas pois.


2023 tilanne muuttuikin radikaalisti ja todella hyvään suuntaan. Sain palstan alapellolta joka on monivuotinen palsta niin kauan kuin haluaa ja ei mokaile ainakaan pahasti. Tosin hommaa tuli nyt paljon enemmän kun siitä piti ensin purkaa kaksi isoa puulavarakennelmaa mitkä joku aikaisempi palstalainen oli sinne rakentanut isosta leveästä lankusta. Sain tuon paikan vasta kesäkuun toisella viikolla ja vieläkin muistaa sen kesäpäivän kuumuuden kun sitä piti purkaa vajaa 2 metrisellä sorkkaraudalla palasiksi ja kantaa palaset lähelle rantaa kun se meni yhteispuutarhaan hyötykäyttöön.


Ja tottakai kun kerran kuuma kesä niin savista kovaa maata pitää myös kaivaa jos jotain haluaa sinne kasvamaan edes jossain aikataulussa. Juolavehnän / niittyjuolan juuret menee suht syvälle mutta ei kuitenkaan niin syvälle etteikö sinne saisi kaivaa tuolla palstalla. Mielenkiintoista oli tuossa kaivamisessa se että noin 4 metrin matkalta löytyi 4 eri savityyppiä, osa ihan kivikovaa mutta kaivettavissa silti.


Kesäkuun lopulla kaivelut oli edistyneet jo sen verran että sopivasti palstalta löytyneet lavakaulukset saattoi ottaa käyttöön ja täyttää taas turpeella, bokashilla, biohiilellä, perliitillä, kookoskuidulla ja vermikuliitilla. Lannoitteeksi meni bokashin lisäksi luu ja verijauhoa ja kanankakkaa.


Chiliä, tomaattia ja kurkkua menossa harsokaaren alle tottumaan uuteen paikkaansa.


Ananaskoisoja / mansikkakoisoja ja herneitä kun yllättäen tässä vaiheessa vuotta ne on jo alennuksessa. Koisot maksoi vain 3.50€ paikallisesta K-Raudasta ja ostinkin loput 2 mitä siellä oli vielä myynnissä.



Rustasta löytyi alelaarista 7.14€ hintaan rypäleitä mitä aikaisemminkin miettinyt ja kun löytyi Pinot Noiria ja Rieslingiä siihen hintaan niin piti ostaa ihan vain kokeeksi kestääkö ne talvea Suomessa ilman kasvihuoneen suojaa. Jää nähtäväksi menikö rahat hukkaan. Zilga kestää hyvinkin talvea mutta siinä on rypäleet puolillaan siemeniä niin ei niitä viitsi kasvattaa. Toki nykyään on muitakin Suomen talvea kestäviä lajikkeita, täytyy tutkia asiaa vaan tarkemmin jos nuo ei talvesta selvinnyt. Joku jänö niitä toki on mutustellut ja joku kävellyt päälle kun ne on niin pieniä vielä. Itsekin vahingossa pari kertaa kävellyt melkein päältä.


Helsingin Plantagenista löytyi vielä parsaa mitä tuosta kuvasta on kyllä todella huono havaita


Näitäkin ostin 2 kappaletta vaikka näihin olisi ostettuja siemeniäkin ja naapuripalstalainenkin antoi omistaan siemeniä. Näissä vaan se ongelma että siinä menee muutama vuosi että niistä oikeasti saisi jotain syötävää. Ostamalla taimen säästää vuoden


Paikallisesta puutarhaliikkeestä Flör löytyi pensasmustikoita ja Kouvolan Hankkijalta löytyi harmaa-ajuruohon taimia puskien alle. Ajuruohot on hyviä maanpeittokasveja ja perhoset tykkää näistä.


Kouvolan hankkijalta löytyi myös mesimarjoja joita en nyt vartavasten mennyt hakemaan vaan olin työmatkalla sillä suunnalla niin miksipä en ostaisi sitten sieltä. Ja varsinkin kun oli ainoa kauppa mistä niitä enää sai ostettua. Siinä on kahta erilaista mesimarjaa joten jos selviävät hyvin hengissä niin jotain marjaakin saattaa olettaa keräävänsä.


Flöristä ruusukvitteenejä ja karpaloita sekä hunajamarjoja kaikki samaan penkkiin.


Mesimarjoja istutettuna ja kokeilu saako hunajamarjasta otettua pistokasta että niitäkin saisi lisää kasvamaan




Ruusupapuja mitä sain äidiltäni, hyviä keräämään syvillä juurillaan typpeä maasta ja ilmeisesti ihan hyvää syötävääkin. En tosin maistanut, otin vain siemeniä näistä talteen seuraavia vuosia varten.


Tomaatit ja kurkut vallannut alaa mutta tomaateista ei ehtinyt tulemaan kuin muutamat maistiaiset. Pitäisi olla joku korkealla oleva teline mistä saisin vedettyä tukinaruja alaspäin jotta ne kasvaisi vähän enemmän ylöspäin eikä valtaa koko aluetta lakoamalla kaikkein muiden päälle.


Toinen ruusukvitteeni on maistunut rusakoille mutta saattaa tuosta kuitenkin vielä selvitä hengissä. Eipähän tarvitse latvoa tai trimmata muuten vuosiin jos se siitä vaan vielä herää. En ehtinyt tekemään mitään suojauksia noille, tarkoitus kuitenkin on tehdä joku suht kestävä häkki näiden kaikkien puskien ympärille


Minttu selvisi talvesta vihreänä mutta niin se on useana vuotena itselleni tehnyt useamman kerran ja kevään kunnolla koittaessa ovat kuitenkin kuolleet. Minttuja on tarkoitus kuitenkin laittaa lisää itämään maahan kaivettuihin kukkaruukkuihin. Toimivat rajaviivana ja minttu on kuitenkin sellainen että lähtee herkästi karkuun niin se on pakko koittaa estää jo istutusvaiheessa. Voisihan niitä toki kasvattaa lavakauluksessa myös mutta täytyy nyt katsoa onko niille sen vertaa tilaa. Tonkiminen palstalla on jo aloitettu, maa oli sulanut jo sen verran että maata saattoi jo kaivaa. Paremmat ilmat kaivaa sitä nyt kuin keskellä kesää ja juolavehnät alkavat vasta heräilemään niin hyvä hetki saada niitä maasta ylös että se savinen maa kuivuu edes vähän.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti