Translate

sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Sisälle siirtyminen

Suurin osa kasveista otettu jo sisälle kypsyttelemään satoa mutta osalle kuiva ilma ilmeisesti alkaa olemaan kynnyskysymys pysyykö enää hengissä seuraavaan kesään. Osalla ei niin väliä mutta suurin harmistus tulisi kyllä jos toinen noista vanhuksista ottaisi ja kuolisi pois. Toinen on ihan ok vointinen mutta toinen saanut jonkun kohtauksen ja päättänyt että ruska tulee ja lehdet ruskistuu ja kuivuu pois. En siihen oikein uskalla enää edes koskeakkaan. Edesmenneitä on jo Habanero Sudden Death ja Lanceolatum mitkä nyt vain kuivui kasaan. Habaneron poistuminen harmittaa sinänsä kun pieneksi kasviksi oli hyvin satoisa ja Lance kun kerran on villi. Molemmista kuitenkin siemeniä pitäisi olla tallessa joten ei ihan suru puserossa tarvitse olla.


White Bullet Habanero
Jos osa kuolee käsiin niin vastaavasti toiset voikin aivan hyvin. Ottaen kasvuolosuhteet huomioon White Bullet Habanero voinee liiankin hyvin kun vieläkin jaksaa kukkia ja ne kukat jopa pysyy kiinni eikä putoa itsestään tai kosketuksesta. Ei kuitenkaan ihan samalla määrällä kuki kuin kesällä mutta melko runsaasti kuitenkin. Tuota pitäisi leikata jossain vaiheessa ennen kevättä reilulla kädellä ihan tumpiksi kun ei pysy ilman tukea pystyssä. Tai, voineisin tuon jollekkin antaa myös kun siemeniä tänävuonna tästä tuli runsaasti talteen.

45 ER kypsyttelee
45 ER saanut jo muutaman ylikypsäksi asti mistä voineisi laittaa myöhemmin siemenistä kasvamaan uutta ja katsoa mitä niistä tulee. Tuohan on 2006 (muistaakseni kun siemenpussi jossain hukassa) siemenistä ja seuraava olisi sitten F3 joten oletettavasti ei ihan tuollaista samanlaista tule. Pitihän tietenkin yhtä mennä maistamaan. Kypsä podi puskasta, pikainen huuhtelu vedellä ja suuhun kokonaisena. Ensimaku oli oikeastaan oikein hyvä, sekuntia myöhemmin tuli annuumityylinen polte mikä sekin oli ihan ok. Hyvä maku levisi koko suuhun ja sitten alkoi vasta se kunnon polte. Ei se sitten ollutkaan ihan niin hyvä idea syödä kokonaista kerralla. Puoli litraa jugurttia kunnes totesin ettei siitä ole yhtään mitään hyötyä, ei lieventänyt poltetta oikeastaan yhtään. Suuhun jäi kuitenkin polte ja hyvä maku. Nautitaan nyt siitä poltteesta ja mausta sitten enkä ihan heti tule toista kokonaisena syömään. Ei ainakaan ole enää nenä tukossa ja kummasti ei enää väsytä. Parit espressot vielä tähän päälle?

Tovariita lisää
Laitoin tänään hieman lisää mahdollista Tovariita itämään kissankarvaan. Tällä kertaa Lenora toimi karvanluovuttajana mutta tuskin merkityksellinen asia kuitenkaan. Shottilasiin hieman harjasta otettua karvaa, vettä päälle, siemenet 2 kpl päälle ja kelmua vielä siihen ettei tule mitään ylimääräisiä otuksia mussuttamaan niitä. Zen growissahan on jo 2 siementä myös tuloillaan mutta näin kerran siellä jonkun toukan liikuskelevan joten voi olla ettei sieltä mitään enää nouse.

Flexu
Flexuosumin pistokas Zen growissa näyttäisi melko hyvinvoivalta ja todennäköisesti on juurtunut jo oikein hyvin kun koko on triplaantunut ja kukkiikin. Juuria en ole tarkistanut mutta kohtahan tuon voisi ruukuttaa turpeeseen ja laittaa lisää pistokkaita tulemaan. Mieli tekisi vähän kyhäillä parvekkeelle mikrokasvihuone johon voisi pari tuollaista laittaa kasvamaan talven ajaksi ja katsoa tapahtuuko mitään heräämistä keväällä. Jos sen mikrokasvihuoneen saisi pysymään jossain -10C° lämmöissä edes niin saattaisi ihan hyvin selvitäkkin talvesta.

Keittiön kasvit
Keittiössä ei ole mitään hirveää tungosta, pöydällä muutama chili ja rahapuu ja ikkunalaudalla muutama chili lisää + kissojen ruoho. Lattialla Starfish kun ei sitä voi pöydälle nostaa kun ottaa reilusti kattoon kiinni. Vähän reilu 2 metrinen ja pärjää kyllä lattialla ihan hyvin. Yksi viimeisimmistä mitä parvekkeelta toin sisälle ja vaikka olikin vielä plussan puolella lämmöt niin oli sen näköinen että sekin oli silti jo liian kylmää. Jotain lehtiä on pudotellut mutta ei mitään vakavaa kuitenkaan vielä.

Toinen vanhuksista ruska päällä
Hieman huonohko kuva kun viereinen flexuosum on jokseenkin edessä mutta toivottavasti kuvasta näkyy taustalla oleva vanhus josta lehdet ruskistuneet ja oksia kuivunut. Jos se ei kohta ala heräilemään niin pitää antaa jotain tehohoitoa. Tosin, siinä on pieni ongelma järjestelyn suhteen kun hoitokaapissa on riutunut Aji Cristal missä punkkiongelmaa ja mitä todennäköisemmin kuolleet Habanero Sudden Death ja Lanceolatum. Keittiön ahtaassa tilassa taas Galapagoense joka vaihtoi paikkaa CAP 470:n kanssa.

Galapagoense kuivuu

Tepinin massiiviset podit
Tepinistä on tullut aika hyvä määrä podeja mutta kun koko on tuollainen puolikas puolukka niin niitä on sitten syytäkin tulla reilummin. Tuo on vielä toistaiseksi maistamatta kun viimevuonna tuo kyseinen puska ei suostunut kukkimaan lainkaan. Tämä on myös yksi niistä mitä pitää leikellä kohta runsaammalla kädellä kun kasvaa joka suuntaan ja on siten hieman hankalahko tapaus.

Apupuutarhurit

Viimeiset parvekechilit
Quadrato d'Astit on viimeiset capsicumit parvekkeella. Kylmimmillään on ollut -0.9C° mutta ei näitä tunnu se haittaavan yhtään. Noissa on ollut hieman punkkiongelmaa ja sisällä ei ole vielä sopivaa paikkaa näille kun ruukut on 24 x24 cm. Tietenkin ne voisin ruukuttaa pienempiin ruukkuihin mutta olkoon nyt vielä toistaiseksi tuolla kun ei ole vielä luvassa pakkasia kuitenkaan.

Olohuoneen kasveja
Olohuoneessa asiat suunnilleen ok lukuunottamatta muutaman kuivumista pystyyn. Jotain valoa pitäneisi tänävuonna taas laittaa mutta nasua en nyt kuitenkaan taida laittaa roikkumaan ellen sen kiinnitystä saa jotenkin kauniimmin. Varastossa käyttämättömät 125W 6400K elsat olisi ehkä parempi vaihtoehto kun saa tavallaan pituussuunnassa paremmin valoa mutta kun niillä ei ole mitään valaisinta vielä mihin ne saisin kiinni. Pari muutakin vaihtoehtoa on käynyt mielessä mutta mitään päätöstä suuntaan tai toiseen ei todellakaan vielä ole. Keraamisen lampun osto myös käynyt mielessä tai LEP eli plasma. LEPeissä se huono tosin että 200w ja 730w on miltei samanhintaisia ja 730w on melkoinen overkill tähän tilaan ja voi sulakkeet olla aika rajalla kun olohuoneessa on muitakin laitteita mitkä vaatii virtaa ja jo nyt täytyy miettiä missä järjestyksessä mitäkin käynnistää ja mitkä voi olla samaan aikaan päällä ettei sulake napsahda...

Kanalasagnea
Joskus pitää syödä myös ja silloin on hyvä tilaisuus käyttää itsekasvatettuja tuoreita raaka-aineita tai sitten kuivattuna. Tai molempina... Ensimmäistä kertaa tein lasagnea kanasta ja tuli sen verran hyvää että ei kyllä viimeiseksi kerraksi todellakaan jää. Taikinaan tosin tällä kertaa ei tullut chiliä yhtään vaan herkkutattijauhoa noin ruokalusikallinen. Kanan joukkoon taas noin ruokalusikallinen White Bullet Habanerojauhetta ja yksi kypsä Pimenta de Neyde mistä nyt kuitenkin unohdin ottaa siemenet talteen kun vedin sen vaan veitsellä silpuksi. Niitä onneksi on tulossa lisää kypsiksi ja 2 on jo ylikypsiä mistä sitten kyllä varmasti siemenet talteen. Valkokastikkeessa on taas 1 CAP 907 mikä kylläkään ei oikein maistunut sieltä taustalta. Seuraavalla kertaa varmaankin voineisin käyttää chileinä pelkästään pubescensseja kunhan nyt vaan vielä kypsyisivät.

Nannakeppo
Käväisin alkuviikosta työmatkalla Italiassa ja viimeisenä iltana mentiin ravintolaan syömään mistä näin tuollaisen heti kun menimme istumaan. Kuvasta ehkei ihan saa selvyyttä minkä kokoinen tuo on mutta jos bruttopaino on 4 kg ja tavaraa sisällä 2.8 kg, siitä saa jo jotain osviittaa. Sisällä olevat tonnikalatäytteiset chilit on noin 5 cm ø joten ei ihan pienimmästä päästä. Kuljetusteknillisistä ongelmista johtuen tuo 75€ maksava nannakeppo piti jättää hyllyyn ja ostaa pienempi 180/120g painava 7.70€ maksava keppo. Hinnakas kyllä mutta toivottavasti on myös hintansa arvoista. Ja tietenkin maksamisen jälkeen Italialainen kaveri kysyi miksi ihmeessä halusin tuollaisen ostaa... Koska pidän näistä? Olisi kuulemma pitänyt aikaisemmin kertoa, hänen vanhempien kellari on aivan täynnä samantapaista tavaraa... Tuntuu tyhmältä kaikille aina toitottaa chilien kasvattamisesta joten ei nyt vaan tullut mieleenkään kertoa hänelle kun hänen yksi työkaveri kasvattaa myös ja olen hänen kanssa tehnytkin jo pidemmän aikaa siemenvaihtokauppaa ja viimeksi lähettänyt pari kurkkupurkillistä kuivattua herkkutattia. Tosin oli siellä yksi brittikollega joka sanoi myös kasvattavansa chilejä vajaa 90 neliöisessä kasvihuoneessa joka on luonnollisesti aivan täynnä chilejä. Täytettyjä säilöntächilejä täytyy kyllä koittaa vaikka ensivuonna jo tehdä ihan itse kunhan vaan löytyy joku siihen sopiva chili ja saan kerjättyä jonkun hyvän perinnereseptin joltain. Tuon ainesosista tiedän kyllä mutta sopivaa ainesosien suhdetta en vielä tiedä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti