Translate

tiistai 1. heinäkuuta 2014

Suomen vähäluminen kesä

Edellisestä kirjoituksesta näemmä jo tovi vierähtänyt ja siihenkin löytyy hyvä selitys, en ole juurikaan kotona ehtinyt kuin kääntymään. Apupuutarhurilla toki lähes päivittäin ollut hoitaja joten melko hyvin saatoinkin olla kotoa poissa. Viikot vähintään 200 km päässä, viikonloput töissä ja kotona sen verran että pyykit sain pestyä ja tarkistettua että kasveilla on riittävästi vettä. Mitään muuta tarkistelua en ehtinyt tekemään joten kuten olettaa saattaa, ongelmia siitä vaan syntyy. Pahimmat uutiset ensin;

  • Trinidad Perfume, Bhut Jolokia, Black Naga, Canario, edesmenneitä kaikki erinäisistä syistä alempana tarkemmin yksityiskohdin.
  • Kukkivia villejä joutunut "hieman" saksimaan. Ulupica Largesta jäi noin viidennes jäljelle, CAP 1487 kolmannes (toistaiseksi) ja galasta noin puolet. NuMex Bailey Piquin lähes kuollut valonpuutteeseen kun viherverhot vallanneet liikaa tilaa.
Muuten taas menee kuten pitääkin ja vaikka kylmä onkin, jotain sentään menee edes jotenkin oikein. Kuten allaoleva tapaus, Small Thai Hot.


Kukkii viimein

Lisää kukkia tulossa vielä
Small Thai Hot ollut hieman ongelmallinen. 2006 siitä tuli aurauskeppi. 2013 sama ongelma uudelleenidätyksen jälkeen kunnes sitten hieman meni kenoon ja naksin ylimääräisiä oksia pois. Nyt se kukkii, viimeinkin. Aiemmin olin jostain ihmeestä päätellyt että olisi annuum mutta lienee ennemmin frutescens kukan vihertävyyden perusteella, heteet vaikuttaa violeteilta. En viitsi sen enempää niitä sorkkia kun toiveena tottakai saada lisää siemeniä kun niitä on enää yksi ainokainen jäljellä jossain laatikon pohjalla. Jos säät vain lämpenee niin jotain kerättävää voi tullakkin. Jos ei niin keräillään kyyneliä sitten.


Flexu
On sentään muitakin ilonaiheita. Flexu kukkii kuten moni muukin jo. Tätä nyt kuitenkin ehkä eniten odottanut. Toivottavasti tulee paljon marjoja joissa monta itävää siementä. Tai tulisi nyt edes marjoja monta. Edes yksi. Kyseisestä kasvista otettu pistokas vielä hengissä ja alkaa kukkimaan vähitellen sekin. Sen suhteen taas muita ajatuksia kylläkin.

Aji Cristal kukkii
Aji Cristal kukkii myös melkoisesti ja jotain on syöty jo. Kukkiminen senkun vaan kiihtyy ja koko kasvi taas ihan kenossa kun ei tahdo pystyssä yksinään pysyä. Kaatuilkoon, syksyllä viimeistään taas saksia.

White Bullet Habanero
White Bullet Habanerolla taas ei mene silläkään ihan putkeen asiat. Eräänä päivänä kotiintullessani näin heti että on väärässä asennossa, kaatunut pöydän päälle ja kasvi noin 90° kulmassa. Nyt se on täytynyt saamaan tukea ikkunan kahvasta eikä oikein tule enää mieleen siirtää sitä ollenkaan. Valon saanti aika huono, tuo ikkuna kun on miltei pohjoiseen päin. Ei näytä tosin haittaavan kovinkaan paljoa. Kukista jää kiinni noin vajaa kolmannes ja podeja on tulossa noin 100 kpl äkkiä laskettuna. Orpona makuuhuoneessa kasvaessa kuitenkin pärjäilee. Kaikki kukat pitänyt itse sormin pölyttää eli podeja saattaisi olla enemmänkin tulossa jos vaan jaksaisi niitä sörkkiä. Joka aamu ja ilta (ollessani kotona) tulee kyllä niitä sörkittyä enempi tai vähempi. Jatko tälle hieman harkinnassa, tumpata vai dumpata. Jos ei omin avuin pystyssä pysy niin lienee parempi tumpata se vielä kun luonnonvaloa on riittävästi saatavilla. Toisaalta, tilalle voisi kasvattaa jonkun muun ja kun siemeniä on kuitenkin "vähintäänkin" riittävästi jo valmiiksi tallessa niin ikävän tullen voi kasvattaa taas uudestaan. Tai onhan noita muitakin vaihtoehtoja toki sitä ennen kokeiltava. Nyt uusista tulokkaista Locoto nuputtelee, 45er alkaa jo puskemaan jotain kuten myös Super Red Pimenta Hot Pepper ja Christmas chinese mikä nyt kuitenkaan ei näytä chinense olevan. Hmm, olikohan muita? Kait tässä vielä aikaa on ennenkuin kunnolla syksy saapuu.

Näätäilijät
Punkkeja tms myös löytynyt, tottakai. Nämä luomakunnan ihanuudet löysin Aji Cristallin pistokkaasta minkä piti siskolle mennä. Seuraavaksi koiruohosta mistä huono cropattu kuva. Sinänsä mielenkiintoista että tuossa kun sen kerran pitäisi nimenomaan olla noille paskiaisille repellentti eikä mikään magneetti. Kevyt varovainen myrkytys tuotteella minkä teho on tullut jo muutaman kerran todettua hyväksi ja kasville terveelliseksi. Kunhan tuo näätäilijälauma tuosta vaan kasvaa kuhisevaksi, täytyy koittaa vaihteluksi jotain muuta ainetta. Absinthia en kuitenkaan koita kun ne tuossa jo kerran ovat, muuttuvat vaan kiukkuisemmiksi kuitenkin...

CAP 470
Neuvolan vauvanen muutaman kerran jo itsensä polttanut lamppuun kun tykkää kasvaa. Punkkinen Aji Cristal-pistokas oli tuon vieressä tovin mutta en tästä vielä ole merkkejä nähnyt että olisi tässäkin remustelemassa.

Viherverhoja tumpattu
Ikkunalaudalla olevista villeistä raa'alla kädellä tumpattu oksia pois, oli kukkia tai ei. Muutamaa näistä pitää vielä naksia lyhyemmiksi kun tuntuvat jo kaatuilevan. Tuulettimesta ei ole mitään hyötyä kun kasvavat kuitenkin ikkunaa päin joten heiluvat vain sitä ikkunaa päin eikä rungot kehity kuten pitää.

Pubeja
Tuosta pitäisi syksyyn mennessä saada eroteltua muutama pubescens. Pakko niitä kuitenkin on leikata vähän, ei ne muuten ovesta mahdu kuitenkaan.

Tepin

Laikukas lehti
Habanero Yellowin lehti. Ensin lehdet on ok mutta sitten muutamiin tulee tuollaista laikkua ja lehdet putoaa. On tehnyt koko ikänsä ja koko ikänsä ollutkin samalla paikalla. 2 vanhusta samalla ikkunalla nyt alkanut tuota samaa tekemään tosin huomattavasti pienemmässä määrin. CAP 499 ja Duke Pequin tekee sitten taas tuota samaa aika reilusti. Black Naga oli tuossa vieressä ja se on nyt kuollut. CAP 502 oireilee myös samalla tavalla mutta saattanee selvitä. Habanero Yellowilla kaunis runko ja sen voisi tumpata mutta jos tätä samaa tulee uusiin lehtiin, onko vaivan arvoista ollenkaan? Tosin ei se nyt tällä hetkellä kuki vaan noita vajaata kymmentä podiaan kasvattelee ja suurin osa on pian valmis. Jos on tarttuvaa ja kohtalokastakin muille ei tarvitsene kauaa miettiä mikä tuon kohtalo on.

Muut kohtalonlapset? Trinidad Perfume kuoli kuivuuteen, Canario taas päinvastoin, hukkui. Kun kiireessä koheltaa, nämä ovat asioita mitä nyt vaan sattuu tapahtumaan. Canario näistä jopa vähän harmittaa kun melkein ehdin sen jo siskolle luvata. Jos ensivuonna sitten jotain muuta siskolle kun tietää että hän oikeasti haluaa jotain chiliä kasvatettavaksi ja jopa syötäväksi. Aji Cristal oli kuulemma oikein hyvää, ehkä sitä sitten.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti