Translate

perjantai 25. heinäkuuta 2014

Poissaolon vaikutuksia

Hetkeen en ole voinut kasveja sen paremmin tarkistella mikä niiden vointi on. Siitä tulee tietyssä vaiheessa ongelmia mutta nyt on enemmän aikaa tarkistella vaurioita. Jotainhan aiemmin jo kuollut ja ei nytkään tilanne kovin hyvältä vaikuta vaikkakaan ei niin katastrofaalista maailmanlopun meininkiä ole sentään. Ensin oli ennätyksellisen kylmää, ei 50 vuoteen ole ollut niin kylmää. Vastakohtana tietysti nyt kuluva viikko teki taas ennätyksen, ei v50 vuoteen ole keskilämpötila ollut näin korkealla. Kiva että ilmat muuttuu vaikkakin näin laidasta laitaan. Mutta siirrytäänpäs kuviin. Automaattorilla pienennetty kuvien kokoa ja sekin tuli tehtyä turhan hätäseen joten kuvat on jokseenkin kamalia, merkillisen rosoisia. Kuvakokokin hieman poikkeava mutta ei haitanne? Täytyy tutkiskella jossain välissä mikä olisi sopiva kuvan koko mitä sitten käyttää jatkossa. Ehkä jotain vesileimaa samalla vaivalla.

Flexu kuolemaisillaan
Joku flexua vaivaa mutta ei mitään käsitystä mikä. Poissuljettuina vaihtoehtoina kuivuus ja tulva. Lannoiteyliannostus itselle tullut mieleen vaikka kaikki muut on saanut samaa vettä eikä missään muussa ole yhtään mitään merkkiä siitä että lannoitetta olisi liikaa. Viikko pois kotoa ja tuolta näyttää...


Hengissä lienee kuitenkin
Varoiksi otin parvekkeelta pois, alaruukku pois ja vesihanan alle haaleaa vettä päälle valuttaen puolen tunnin ajan. Ajatuksena oli että jos vaikka onkin jostain syystä lannoiteyliannostus niin pestään ne lannoitteet pois, ei siinä mitään häviä käytännössä. Vajaa viikko myöhemmin jotain vihertävää alkaakin pilkistää. Toiveena tottakai että olisi juuriversoilua flexusta eikä mitään unohtunutta siementä. Tosin jos siemenestä tuo vihertäväinen kasvaisi, itämisaika olisi melko kunnioitettava, noin 15 kuukautta. Tuo ainakin näennäisesti kuollut runko saa olla siinä paikoillaan vielä pitkään, ei varmuutta täysin onko ihan kuollutta vai koomassa ja mahdollisesti heräilee jossain välissä. Sääli sinänsä että tämäkin piti tapahtua, kukki kauniisti ja tuotti jo marjoja 2 viikkoa sitten. Noh, ehkä ensivuonna sitten taas uudestaan...


Quadrato d'Asti Giallo

Pubeosaston yleiskuvaa
Vielä mahtuu liikkumaan parvekkeella kun vain tietyissä kohdin hieman väistää ja kumartaa. Mitään nopeita liikkeitä tuolla tosin ei enää tehdä. Osa chileistä nojailee toisiinsa ja kaatuilee, osa taas (varsinkin pubet) pujottelee toisten oksien ja runkojen välistä joten pientä haastetta sisäänsiirrossa saattanee tulla syksyllä. Voi olla että pitää vähän saksiakin käyttää jos näyttää kovin tukalalta.


Aji Cristallia salaattiin kypsymässä

PI 585273 kypsänä

Pubet sotkeentuu
Pubejen kanssa ongelmia tiedossa kun kuukaudessa ovat sotkeutuneet toisiinsa melko hyvin. Käsin pölytetty yhtä kasvia kerrallaan / ilta ja melkoisella varmuudella on puhtaita siemeniä. Tiettyyn pisteeseen asti tosin. Mitkä nyt alkaa viikon kahden sisällä vaihtamaan väriään on puhtaita mutta loput tuskin on kun ei niistä niin tiennyt mikä minkäkin kukka on. Näiden kanssa en mennyt sormien kanssa sörkkimään vaan painoin pinsettiotteella kukat kiinni. Puhtaita siemeniä viimevuodelta joten ei kait sitä joka vuosi tarvitse 100% puhtaita siemeniä kerätä? Nämä pärjäsivät talvesta ihan hyvin joten tuskin ensikesäänkään mitään ongelmia liittyy että kasvavat silloinkin. Alaoksilla ei montaakaan chiliä roiku, kaikki keskittynyt yläoksiin. Mitä ylemmäs menee, sitä enemmän chilejä roikkuu. Kohta pitäisi siis olla naposteltavaa c04897:sta, CAP 097:sta ja PI 585273:sta. Keittiön Turbo Pube Redistä onkin jo naposteltu. PI 355811 ei edes nuputtele vielä.

Sitten parturointiin. Ehkei se paras aika vuodesta kun kukkivat vasta mutta vaihtoehdot vähissä. Viherverhot kasvaneet liikaa ja osa ei saa enää kunnolla valoa joten jotain pitää tehdä.

Habanero Yellow ennen

Habanero Yellow jälkeen

Duke Pequin ennen

Duke Pequin jälkeen
Tuosta tietenkin tuli otettua oksia pois joissa oli paljon nuppuja ja kukkia mutta kun alkoi olemaan aivan liian suuri, piti napsia oksia pois. Jotain olisi vielä voinut tottakai leikata pois mutta en halunnut kaikkia nuppuja poistaa, tästä kun ei omia siemeniä ole vielä yhtään ainokaistakaan.

CAP 499 ennen

CAP 499 jälkeen
Aivan liian pitkät oksat kun ei edes pystyssä pysynyt yksinään ilman tukea. Näyttää vähän paremmalta mutta ei sentään hyvältä vielä. Saa nyt ainakin enemmän valoa kun vierustovereista tule karsittua reilusti oksia ja lehtiä pois varjostamasta.


CAP 1487 ennen

CAP 1487 jälkeen

NuMex Bailey Piquin ennen

NuMex Bailey Piquin jälkeen
Tässä yksi kärsineistä, Bailey Piquin. Aiemmin tehty brutaali pikaparturointi auttoi hieman ja nyt vihertää enemmän. Ei hyväkuntoinen mutta hengissä.


Rhomboideum ennen

Rhomboideum jälkeen

Galapagoense ennen

Galapagoense jälkeen

Galan runko
Galapagoense alkoi kasvamaan vaakasuunnassa jo liikaa vaikka siitä on aiemmin poistettu yli puolet muutamaan otteeseen. Nyt sekin alkaa jo pysymään pystyssä paremmin vaikka tukitikkua tarvitseekin. Sen voisi tosin uudelleenistuttaa taas isompaan ruukkuun ja toivoa että alkaisi pysymään pystyssä. Tai, sitten tumpata 15 cm korkeuteen kun alhaalta tuntuu puskevan kasvupisteitä lisää. Kaunis ja kiva kasvi kunhan pysyy kasvu maltillisena. Jos ei, sakset.


Lance ennen

Lance jälkeen

Fluorescent Purple ennen

Fluorescent Purple jälkeen
Kiitos galan ja muutaman muun, tuolle ei riittänyt valoa juuri yhtään. Leikkaaminen siitä syystä melko minimaalista kun ei tiedä pitääkö seuraavaksi heittää polttojätteisiin. Siirretty teho-osastolle josko siitä vielä lähtisi vihertämään.

Habanero Sudden Death ennen

Habanero Sudden Death jälkeen
Tämä häirikkö galan kanssa peitti kasvullaan Fluorescent Purplen alleen joten saksimista tuli suoritettua hieman enemmän. Mukana meni kukkia ja runsaasti nuppuja mutta mutta, suhteettoman kokoinen. Lehtiä sen verran paikoilleen piti jättää että virkoaa siitä kuitenkin.


PI 543203 ennen

PI 543203 jälkeen
Tämäkin PI 543203 tai Caterpillar millä nimellä se minulla on ( tai Aribibi / Aribibi Gusano / Aribibi Gusanito / Arivivi Gusano / Aji Gusanito / Habanero Aribibi Gusano / Turtle Claw, kulkee monella nimellä tämäkin...) kukki aiemmin kohtalaisesti ja ajatuksena oli tehdä jotain risteytyskokeiluja tämän kanssa mutta tietenkin se nuppu putosi pois. Saksia sai taas käyttää...


CAP 502 ennen

CAP 502 jälkeen
CAP 502:n saksiminen oli aika vähäistä, lähinnä huonoja lehtiä pois ja kuivuneita oksia samalla. Tuo Caterpillar pimensi aika pahasti joten ei näyttänyt yhdessä vaiheessa hyvältä tämänkään elo. Nyt vaikuttaa paremmalta ja viimevuotiseen verrattuna ihan hyväkin että on noinkin pieni... Ei kuki tai nuputtele edes mutta viimevuotinen sato oli sen verran runsas ettei taida olla väliäkään. Ensi vuodeksi sitten taas mielelläänkin saisi tulla jotain naposteltavaa.

Punkit, nuo ihanuudet tuli takaisin. Didecyldimetyyliammoniumkloridia (suomeksi desinfiointiainetta) niskaan ja punkit lähti väliaikaisesti evakkoon. En tiedä mihin menivät mutta noin 2 viikkoa myöhemmin niitä näkyi taas koiruohossa. Olikin sopiva kohta koittaa jotain muuta, tällä kertaa natriumbikarbonaattia eli suomeksi puhallussoodaa. Jotain eroa ruokasoodaan kuitenkin tuossa on mutta puhdistaa ihan yhtä hyvin ja huomattavasti halvempaa. Ruokasooda 25kg säkissä maksaa muistaakseni vajaat 80€, tuo on noin puolta halvempaa. Ja vielä halvempaa kun sitä ostaa puolikkaan lavan eli 1000kg. Soodaa 3 ml / 500 ml vettä tuntui toimivan ihan hyvin. Punkit otti nokoset tai ainakin liikkuminen loppui ja paria päivää myöhemmin ei näkynyt seittiäkään enää. Nyt oli tottakai siirtyneet viereiseen Capezzoli di Scimmiaan mutta pieni suihkuttelu ja ongelma pesty käsistä pois.

Muuten nyt taaskaan yllättäen ei kovin hyvältä kaikkien kasvien suhteen näytä. Sitruunakurkku vasta kukkii ja on kovin pieni, tomaatit ei edes kuki. Puutarhan kesää en tänävuonna kaiketi käytä, pitää katsoa josko puutarhan syksyä tai Tomaattimansikka 1&2 alkaisi käyttämään. Nyt pitäisi oletettavasti olla enemmän kotonakin niin pystyn hoitamaan näitä paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti