Translate

lauantai 1. kesäkuuta 2013

Tiivistelmä viimeajoista

Ei ole toviin tullut kirjoiteltua mitään tähänkään blogiin. Ei ole juurikaan ehtinyt ja kun kotonakaan en oikein ole ehtinyt olemaan kuten muutamasta alla olevista kuvasta ehkä kykenee päättelemään. Tarkoituksella toki välillä kuivatankin kasveja, tekee niille hyvää välillä kuivahtaa mutta ei ollut tarkoitus sentään näin usein sitä tehdä. Kaikista kuivahtamiskerroista en viitsinyt edes kuvaa ottaa keskellä yötä. Desi tai kaksi vettä jotta virkoaa niin seuraavalla kerralla sitten kunnon kastelu lannoitteen kera ellei se taas unohdu ja desi pelkkää vettä...


Habanero Yellow kuivuu

Habanero Sudden Death kuivuu

Toinen vanhuksista kuivuu
Miltei kaikki kasveista lurpatellut lehtiään vaikka onkin altakasteluruukuissaan. Kuivuuteen toki on hyvä tottua ja tänävuonna on parempi tottuakin kun on tulossa putkiremontti ja vielä kesäaikaan. Taitaa tulla aika huono kesä tässä puutarhassa. Vesikannuja toki on ja kaupasta niitähän saa lisääkin mutta en välttämättä ole kotona ihan joka päivä (kuten en muutenkaan tosin) joten tuollaista kuivumista saattanee tapahtua liian usein.

Idätykset tältä vuodelta aikalailla ohi. Quadratoja siirretty jo isompiin purkkeihin ja tomaatit jne myös. Tomaateista on jotain ylimääräisiäkin, pitänee tyrkytellä niitä ihmisille tai viedä vaikka töihin kasvamaan. Rucolaa kolmesta eri lähteestä, viherminttu, sitruunamelissa, sitruunabasillika, lakritsibasillika, viidakkokurkku ja sitruunakurkku. Töissä istutin vielä kissanminttua, catnippiä. Riittänee nuo kun muutamia taimia ostettu vielä ja tallin takapihalta raahattu kuolleen luumupuun tilalle uusi. Jos se nyt seuraavan talven pärjäisi ulkona... Mutta viimeiseen idättämiseen, tarkemmin flexun alkutaipaleisiin. Huhtikuun 19 shottilasiin yksi pala vessapaperia mytättynä. Sen päälle kissankarvaa kunnon nöyhtä hieman pyöriteltynä ja huovaantuneena. Lääkeruiskulla märäksi ja vähän extraa vettä ja siemen siihen päälle ja haarukalla rei'itetty muovikalvo päälle ja odottelemaan mitä tapahtuu. Jiffyn päällä toinen kokeilu ei vieläkään herännyt kasvamaan. Jotain siemeniä sentään on vielä tallessa.

Kissankarvaa, vettä, paperia ja flexun siemen
Toukokuu 11 ja jotain vihreää alkaa jo näkymään. Siemenethän saa alkuun kaiken tarvitsemansa siemenen kuoresta joten on ihan sama missä alkaa itämään. Tai ei nyt ihan sentään, harsosääksien toukathan syö siemeniä ja elelee mullassa joten multa ei aina ole ihan se turvallisin jos on jotain ongelmia. Harsosääskiä tosin ei enää pörräile kuin muutamassa kasvissa parvekkeella, sisällä satunnaisesti. Parafiini ja hiekka pitänyt siitä huolen yllättävän tehokkaasti.

Istutettavassa kunnossa
Flexu siirtyi normi kertakäyttömukiin, soraa pohjalle ja multaan. Hiekkaa varuiksi päälle vielä pikku kerros.

Paketti Italiasta
Ei se kaveri sitten kuitenkaan lähettänyt villirucolan siemeniä, oli kiireissään mennyt paikalliseen markettiin ja lähetti persiljaa mitä en edes koskaan ajatellut kasvattavani. Rucolaa. 50 gramman pussukka joten siitä todellakin riittää jaettavaksi suht runsaasti. 3 eri lähteestä siis nyt rucolaa kasvamassa, Suomesta, Ranskasta ja Italiasta ja mielenkiinnolla odottelen onko niissä jotain merkittävää eroa. Rucolaa ei ole koskaan liikaa vaikka punkkimagneetti viime vuonnakin oli ja piti varoiksi heittää vähän väliä roskiin. Vielä tuli jotain mysteerikasviakin, Cima di rapa, sessantina. Jotain pinaatin tapaan käytettävää paikallista mitälie kasvia. Ehkä joskus. Ja tropeana lunga sipulia mitä todellakaan en pyytänyt. Monet sanoo että on äärettömän hyvää ja pakko saada sipuli jokaiseen keittiöön. En välitä sipuleista joten joko nuo menee pöytälaatikkoon tai jollekkin joka syö sipulia ja voi kasvattaa jossain muualla kuin parvekkeella.

Tammisillan puutarhalla on ollut jo kahdet chilipäivät tämän ja edellisen postauksen jälkeen. Ja on siellä tullut käytyä toki muutenkin muutamia kertoja. Edellisellä kerralla mukaan tuli muutamat taimet, yksi ostettu ja kaksi pöydänalta pelastettu kohtuu kuolleen oloista kasvia. Ei kuolleita mutta sellaisia kuitenkin ettei niitä kehtaa ketään myydä. Näin niissä vain miellyttävän haasteen ja niistä sitten joskus lisää.

Viidakko

Kala-allas

Lisää viidakkoa

Kulkuesteet

Sato kypsyy

Kasvatusrivistö
Sisääntulo chililuolaan
Tammisillassa on aina niin mukava käydä katsomassa miten chilit voi ja samalla toki käydä juttelemassa omistajien kanssa, aikaa siellä saa hyvin kulumaan. Ja ehkä parasta, kasveja kun katsoo niin olen onnellinen että minulla on vain parveke kasvatuspaikkana ja hieman olohuoneesta ja siivu keittiöstä. Vähemmän huolehdittavia kasveja.

Parveke
Viimekesästä jotain muutosta, parannettu versio edellisvuosista. Ennen oli pöytiä ja hyllykköjä pitkin parveketta mitkä edellistalvena hävitin pois. Ei kiinteä kaluste ja kissa ei ole hyvä yhdistelmä. Lisäksi oma kissa on niin innokas hyppimään ja muutenkin remustelemaan että kaikki pitää pultata kiinni jos haluan että ne ei hajoa tai repeydy irti. M5 putkikiinnikkeet toimii kohtuu hyvin tiiliseinässä kun niitä pulttaa riittävästi. Pystyn roikkumaan yhdestä pultista joten kissallekkin riittänee pidemmäksikin aikaa. T mallisesta alumiinista hitsasin L malliset kannakkeet joihin tehty laput joista sain ne pultattua parvekkeen tolppiin ja ruuvattua sitten puulevyt niihin jotta sain ruukut laitettua suht oikealle korkeudelle. Vielä pitää kahdelle seinälle tehdä pätkät tuollaista samanlaista ja joku amppeliteline mihin saa kissallekkin jotain tähystyspaikkaa kun on kovin pettyneen oloinen kun hän ei enää mahdu tuonne väliin. Kastelu vähän helpottuu kun kaikki on rivissä hyllyllä eikä sekalaisessa järjestyksessä lattialla ja pöydillä. Siivoaminenkin helpottuu huomattavasti, pitää jatkaa siitä huomenna.

Flexu ja kaverit
Flexu nykyään jo hieman kasvanut, ei välittänyt siitä että kissankarvaan tuli jo hieman hometta ja kastelu unohtunut välillä, yllätys. On siis tuo ainokainen missä on hiekkaa pinnalla. Oikealla Tepin ja muut on tomaattia (Pantano Romanesco) ja Quadratoja mitä on kuvan ulkopuolellakin muutamat. Valo on päällä 24/7, sekä työvalo että Bilteman 30w elsa. En löytänyt toista koululaisvalaisinta, koulut loppumassa, joten ei ole kahta valoa. Pitää syksyllä etsiä viimeistään toinen tai parikin valoa lisää. Lamppu kääntyy kyllä jotta saisivat edes jotenkin kaikki valoa. Starttilannoitetta kaikille paitsi Tepinille joka saa Puutarhan kesää tai vettä, riippuen kumpaa muistan antaa. Pitänee päivittää hieman useammin vaikka vähänkin kerrallaan kun nytkin on jo puolet unohtanut, vähintäänkin. Nyt ei ole enää niin kiire niin luultavasti onnistuukin, vaikka samalla kun tekee ruokaa tms. Varoituksena lähinnä että jotain ruokasähläämistäkin voi tulla joskus...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti