Translate

torstai 21. helmikuuta 2013

Multapaistos 49:lle kasville

Edellisen postauksen jälkeen sama teema tavallaan jatkuu, harsosääskien karsinta. Loukkujen sijaan keskitytty tällä kertaa häätämiseen ja muuhun poistamistapaan. Mehu/hunaja/vesi/tarra/teippi/kissanruokamiinoja toki vieläkin on enkä niistä ihan heti luopumaan ala kun niitä vielä kerran pörrää eikä noista ansoista ole mitään vaivaa lainkaan. Mutta kun uutta idättämistä teki vähän mieli niin piti sitten tietenkin koittaa jotain helppoa millä varmistua ainakin osittain ettei mullasta niitä tule uusia vauvoja vaivaamaan. Resepti sinänsä on helppo:

- Ota uuninkestävä kippo/astia mikä pitää vettä
- Laita siihen multaa
- Kaada päälle vettä kunhan ei laidoista yli tule
- Laita uuniin ja nosta lämpöä vähitellen samalla tarkkaillen

Alkuun varovaisesti lämpöä, alla olevassa kuvassa lämmöt noin 150 C° uunin termostaatin mukaan. Sillä välin voikin puuhailla jotain ihan muuta.

Uunissa paistumassa 
Hiekotettu ja teipattu
Paistoksen odottamisen aikana voinkin tehdä jotain muuta aiheeseen liittyvää. Yllä oleva kuva kertookin oleelliset. Idea aiemmin ehkä ihan ok mutten ilmeisemmin käyttänyt ihan kaikkea aivokapasiteettiani kun jotain mokaamista tuli jo näin nopeasti huomattua. Keittiössä istuskellessa aiemmin huomasin että tuon aiemmin pussittamani sisällä näkyy elämää, ei niin toivottua. Musta pieni pallerohan siellä poukkoili kunnes sain nitistettyä sen. Ja toinen oli matkalla ruukun vierustaa pitkin jompaan kumpaan suuntaan, ylös tai alas. Vaikka pussi tiivihkö olikin niin nyt on tiiviimpi teippaamisen jälkeen. Saattaa toki olla että vesitilasta olisi pörähtänyt näkyviin mutta nyt on sekin vaihtoehto poissuljettu. Teipillä siis. Ennen teippaamista vettä sen verran että nuo pärjää tovin ilman veden lisäystä. Testaamisen uhreiksi joutui tällä kertaa pienimmät joidenka ylle tuota pussia voi laittaa eli Caterpillar, PI 585273, Duke Pequin ja Bhut Jolokia joka on miltei puolen vuotta ollut tuollainen rääpäle. Tiuhaan kasvaa eikä vedestä tai lähinnä sen puutteesta välitä... Voisi luulla muovikukaksi kunnes koskee siihen.


Telttailevat
Siinä ne sitten rivissä. Sasliktikkuja pitämässä pakastepusseja ojossa ja pussit teipattu purkkeihin kiinni. En tiedä kauanko testi kestää ja kauanko nuo selviää tuolla vesimäärällään mutta myöhemmin se selvinee? Muista ulospäin ei oikein selviä mitä ovat muuta kuin tuosta CAP 1497:sta kun laitoin purkin laitaan tarran mikä asukki siellä on. Toki muissakin on vielä ne lätkät mukana mikä mikäkin on. Vastuuvapautuslausekkeena, älä tee tätä kotona. Voi olla että osittain jopa toimii mutta raportoin sitten kävi miten hyvänsä.

Paistos on valmis
Uunista ulos otettu multapaistos. Vähitellen lämpöä voi nostaa tappiin saakka eli tässä tapauksessa 250 C°. Noin 20 minuuttia siinä lämmössä. Huomion arvoista ehkä se että vasta 175 C° nurkilla alkoi mullan kupliminen ja toki kiivastui siitä kun lämpöä nostin. Kun kuplinta loppuu niin aika ottaa pois pöydälle jäähtymään. Ja toki alumiinifoliota päälle ettei vieraat käy närppimään, muuten olisi ollut aika turhaa touhua? Taimimultaa kun oli niin luonnollisesti pohjalla oli kaikki ne hiekat. Sekoitus, lusikointi ja kärppänä kyyläämässä ettei sinne mehe muhimaan mitään vieraita. Foliot pois tuon päältä niin ensimmäinen kanditaatti tietenkin jo ilmestyi. Mullat Pluggboxiin ja vettä päälle hieman että jäähtyy lisää ja poterot tasaantuu. Toiseen vauvalaan tuli tehtyä myös lisäyksiä. Tabasco ja Tabasco Greenleafin napit roskiin ja uudet siemenet tilalle. Pimenta Da Naydeen täydennystä. Capezzoli di Scimmia, CAP 499 ja CAP 502 pois ja vähän jotain tilalle. Alas vasemmalle Habanero Yellow Bullettia ja ylös oikealle Habanero White Bullettia.

Uutta tulenee
Siinähän ne. Kaverille menevät laitettu omiin purkkeihin ja nuo omat vauvalasta poistetut laitettu kertakäyttömukeihin turvenappeineen kun eivät tuonne enää mahtuneet. Alkaa jo sen kokoisia olemaan että mahtuisivat toki jo pikku Pauliinoihin mutta olkoon tuolla vielä tovin jos toisenkin. Kuvassa näkyvä hunajapurkki on yksi ansoista. Hunajaa kun kaikkea ei jaksa kaapia pois niin sinne voi kaataa kuumaa vettä tilkan ja odottelee että harsosääskiä menee sinne. Tuossa ei niitä niin pörrää eli siellä on vasta yksi langennut.

Pluggboxiin tuli laitettua vähän testimielessäkin vähän sellaisia mistä siemeniä on vähintäänkin riittävästi testiksi. 7 kutakin eli vasemmalta oikealle tomaatteja seuraavasti;

Pantano Romanesco
Cherokee Purple
Ananas Noire
Mary Robinssons German Bi-color

Ja capsicumeja toki myös eli Lemon Drop, Quadrato d'Asti Rosso ja Quadrato d'Asti Giallo. Näitä kaikkia "reilusti" siksi kun niitä on kysytty eli ei ne kaikki minulle jää. Nuo tomaatit on kaikki perinnetomaatteja ja jos suinkin vaan tilaa olisi niin kaikki jäisi itselleni, on sen verran hyviä kaikki. Huonoa noissa toki se että kaupan kotimaan tomaatit on melko mauttomia noiden maistamisen jälkeen vaikkakaan en tomaatteja osaa edes kasvattaa... Siksi ne perinnetomaatteja onkin, ei ole jalostettu ulkonäön takia vaan maun ja jalostaminen loppunut jo suunnilleen vuosisata sitten.

5 kommenttia:

  1. Kärpäsansa, toimii myös harsosääskille. Houkuttimeksi 50/50 vettä ja punaviinietikkaa, tms: http://www.mtv3.fi/koti/puutarha/artikkeli.shtml/2012/08/1601431/paase-eroon-banaanikarpasista-karmaa-saastavalla-ansalla

    VastaaPoista
  2. Noiden tiukkaan pussitettujen kanssa pitää olla tarkkana. 2 päivää on mielestäni maksimi mitä tuota pussia voi pitää kiinni. Sen jälkeen täysi tuuletus ja vaikka pussin kääntö, että kosteana ollut pinta tuleekin nyt ulospäin. Oma bonchi oireilee osittain homeisena tästäkin huolimatta. Pussin kulman voi vielä nipsaista auki ja puhallella sinne hengitysilmaa ja sitten kulma kiinni. Vanha kikka, mutta kyseessä kuitenkin hiilidioksidin lisäys kasveille. En tosin tiedä missä määrin auttaa. ;D

    VastaaPoista
  3. @ Anonyymi, onhan noita kärpäsansoja vaikka minkälaisia. Parafiiniakin voisin koittaa ellei tuo apupuutarhuri mene sitä nuoleskelemaan.

    @ Jule100 Kärpäset mielummin kuin home :) Hiilidioksiidinapista olis tietty voinu murentaa hieman vesisäiliöön mutta jäi. Töistä otin ø4mm paineilmaletkua mistä ajattelin tehdä "snorkkelit" että voi tarvittaessa puhaltaa sisään. Jotain pientä poistoreikää tosin tarvii myös. Vielä toistaiseksi ei ylimääräistä liikehdintää näy mutta 10 päivää menenee että toukat kehittyy kärpäsiksi.

    VastaaPoista
  4. Jahas, tämä kuin omanikin mullan uunittaminen on saanut irvailua Chilivaarilta Chilifoorumilla. http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7347.msg238645#msg238645 Todella kehittävää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Buahhaahaaaa!! Aika hauskaa, eri tavalla tosin kuin heillä. Sen mitä tuota forumia vajaa 6-7 v tullut toisinaan luettua niin on vähän sivistyneempää nykyään mutta ei sitä silti jaksa pahemmin seurata kun meno välillä mitä sattuu... Täytynee koittaa saada seuraavaan postaukseen pientä tiivistelmää vaikkakaan luetun ymmärtäminen ei aina kaikilta suju. Ei niistä kannata välittää...

      Samalla voineisin kirjotella jotain tuholaishäätämisestä kunhan yhden kirjan vaan löydän niin tulee kirjoitettua oikein.

      Poista