Translate

maanantai 18. helmikuuta 2013

Depressio

Otsikko kuvastaa oleelliset. Mieliala ei siis ole ihan sieltä hilpeimmästä päästä. Ollut hieman turhan kiire ja kotona ei ole tullut vietettyä paljoakaan aikaa joten chilit ja niiden huomioiminen on hieman jäänyt vähemmälle. Eräänä iltana kotiuduttuani keittiön pöydällä oli masentava näky, osa kasveista lerpattaa ja näyttää muutenkin pahoinvoivilta. Jotain outoa hajuakin tuntui olevan kun kunnolla haistoi, kissakin nyrpisti nenäänsä kun nuuhkaisi. Tehohoitoon keittiön apupöydälle pahimpaan hätään mutta ei se enää auttanut mitään. Mikä vittu on saatana vittu?

Syyllisiksi osoittautui V!##us44tanat ja niiden esiaste Saat#nan p3rkeleet. Sama suomeksi, harsosääsket ja niiden toukat. Eihän niitä niin hyvin aina näe turpeen päällä oleskelevan kun tykkäävät oleskella pinnan alla mutustelemassa ja munimassa. Kärpästarraa ruukun kylkiin pystyyn ja pieni vesiruiskaus ja tottakai sieltä pelmahtaa kunnon parvi vihulaisia. Suurin osa jäi tarroihin kiinni mutta kyllä niitä pommikonemalleja sai käsilläkin läpsiä. Eihän ne isommille mitään kuoleman enkeleitä ole mutta tuollaiset pikkutaimet kupsahtaa perin nopeasti jos joku mutustelee juuret pois. Punkkeja näissä ei sentään ollut mutta kyllä niistäkin vielä tässä merkinnässä kirjoitellaan/kirotaan...

Toistaiseksi CAP 907, CO 4318 ja CO 4897 on listasta vedetty yli. Ihme sinänsä että näistä mitään merkintöjä on tullut laitettuakaan kun katsoo millä mallilla nyt omat hienot järjestelmät on... Ennen tehty taulukkolaskentaohjelmaan tarkat päivät koska istutettu mihinkin ja päivä koska sirkkalehdet muuttuu vihreäksi. Tälläisistä kätkytkuolemista en taida vaivautua tekemään muuta merkintää kuin tämän blogipostauksen.

Teho-osasto
Ei hyvältä näytä todellakaan. Lerpattaa ja muutenkin sen näköisiä että halajavat takaisin mullan alle.  Kuvassa näkyy pilttipurkki jossa kaverin antama Bolivian Rainbow sirkkalehdillä. Kuoli sekin tietenkin mutta sillä nyt ei niin väliä olekkaan kun en sitä edes halunnut. Ehkä joskus kun siemeniäkin kerran on mutta ei tänävuonna. Kai.

Epätoivoiset ajat, epätoivoiset tavat. CAP 907:n purkkin laitoin kelmun päälle muutamaksi päiväksi ja eipä aikaakaan kun ekat pörriäiset tuli esille. Kelmua vähän syrjään ja vettä päälle kasteluaukosta. Sen verran että sitä alkoi jo lillumaan turpeen päällä ja koko purkki pakastimeen. Ilman vedellätäyttämistä tuskin mitään järkeä olisi ollut tunkea pakastimeen kun ne tuntuu selviävän siitäkin horroksessa. Ajatuksena onkin että kun jäätyy kokonaan niin ehkä jään pieni paine tappaa ne toukatkin sitten lopullisesti ainakin näistä selviytyjistä, ehkä. Otan jossain välissä pois pakastimesta ja jätän sen sulamaan tiskipöydälle muutamaksi päiväksi, luonnollisesti kelmu päällä...

Abbraccio
Abbracciot näyttää voivan ihan ok kun edellisiin vertaa. Valon puute ja suuri ruukku mihin juuria kasvattaa joten en vielä ole huolestunut samalla tapaa. Toki lehdetkin on kasvaneet joten sehän tarkoittaa ihan hyvää. Perliitin ansiosta tuo tosin näyttää ennemmin joltain liekitetyltä kermaleivokselta mutta kaitpa siihen jotain keksitään.

CAP 1487 hiekkakylvyssä
CAP 1487 ihan hyvinvoivan oloinen. Laitoin turpeen päälle hiekkapuhallushiekkaa (käyttämätöntä luonnollisesti) toiveena ettei harsosääsket niin siinä mellastaisi. Kyllähän niitä siinä välillä tanssahtelee päällä mutta mitään ei ole noussut ylös. Ei ne taida niin hiekasta välittää joten tuo on ilmeisemmin ihan hyvä suoja niitä vastaan. Ei ole tosin pussitettu enkä kyyrää siinä 24/7 joten täyttä varmuutta ei ole. Pussitus olisi ihan hyvä muutenkin tehdä vaikka viikoksi niin näkee miten asia on. Hiekasta toinen hyvä puoli tullut jo todetuksi; väri muuttuu kosteuden mukaan. Kyllähän sen jo lapsena oppi neppisrataa tehdessä että märästä (sitä tummaa siellä pohjalla) hiekasta se rata tehdään ja sitten siitä vaaleammasta auringonkuivaamasta koristeet ja hiekkahidasteet... Tuossa ruukussa hyöty lähinnä se ettei enää tarvitse punnata käsin koska vettä tohtii lisäillä. Onhan tuossa vesitasomittari mutta ei se kerro muutakuin onko vettä vai ei. Loppuvaiheessa tosin tikun pää on kostea vaikka vettä säiliössä enää ei olekkaan, suuntaa antavaa vain. Kasvualustassahan vettä vielä on kasvista / ruukusta riippuen vielä pitkään kasville käytettäväksi ennenkuin lehdet lerpattaa. Kun kerran en joka päivä kotona kuitenkaan ole niin en tuota vielä opeta talon tavoille, isompana sitten...

Habanero Sudden Death kukkii
Jotain hyvääkin sentään ettei pelkästään huonoa. Tosin se toinen huono ensin. Cherry Bomb muutti Malawin kämppikseksi kylppäriin kun siitäkin löytyi jotain pientä kirvanjälkeä ja kunnon kyttäämisellä muutamat kirvatkin. Meni sitten arestiin ja samalla suihkuun. Yksi nanna oli jäänyt roikkumaan siihenkin joten siemenet visusti talteen jos tuo menee kupsahtamaan. Siitä heti vierustoverit myös tarkistuksen alle ja saksittavaksi. Habanero Sudden Deathin mielestä ilmeisesti kevät on jo riittävän pitkällä kun 4 avonaista kukkaa ja vajaa kymmenen nuppua tulossa vaikka vesilinjalla on talvehtinut. Tietenkin kun toispuolisena kasvaa niin ne nuput on siellä toisella puolella minkä napsasin saksilla poikki. Nyt vähän enemmän tasapainossa ja sai vettä vaihteeksi ettei kuivu pystyyn. Nuputella saa sitten vaikka kuukauden päästä ihan rauhassa kun valoa alkaa olemaan jo enemmän päivässä.

Samalla tuli NuMex Bailey Piquin ja NuMex Twilight tarkistettua ja otettua niidenkin kuivuneista podeista siemenet talteen. Nyt niistäkin on "vähintäänkin" omiin tarpeisiin riittävästi siemeniä tallessa ja kun näinkin pitkään ovat hengissä olleet niin kaitpa ensi syksynä niitä siemeniä lisääkin tulee.

Caterpillarit tykkää valosta
Uudet istutukset
Laitettu menetettyjen tilalle uutta tulemaan ja samalla Ulupica Large muutti Pluggboxista omaan purkkiin. Pluggboxille tulee kohta käyttöä taas mitä ennen se pitää pestä puhtaaksi mutta siihen nyt menee vielä tovi kun jotain annuumeja vielä pitäisi laittaa ja ehkä jotain muutakin. Niitä tulee sitten sen verran että voin kavereille niitä viedä kun syksyllä jo pyysivät täksi kevääksi / kesäksi ja mieli tekisi viedä töihin pihalle kasvamaan jotain että sielläkin saisi välipalaa syödäkseen. Ulupica on laitettu ihan ehjään kertakäyttömukiin, lecasoraa pohjalla salaojituksena niin että näkee onko siellä vettä lainkaan. Perliittiä ja taimimultaa sekoitettu vielä kasvualustaksi. Ehkei paras tapa mutta välttäköön nyt toistaiseksi. Flexuakin muistin laittaa tulemaan mutta vasta tietenkin kuvaamisen jälkeen. Kuvia koneelle siirrettyäni tuli mieleen taas "unohtuiko jotain?!" Jep. 2-3 siementä kutakin samaan nappiin kasvamaan. Nuo edellä mainitut menehtyneet ja kun kerran kaikki on taas niin sekaisin siementen suhteen niin tottakai löysin Torenogin siemeniä 2 kp jotka myös laitoin itämään. Aiemmin olin hyvin pettynyt kun luulin ettei niitä enää ole enkä mistään kaupastakaan pikavilauksella löytänyt mutta suuri helpotus kun niitä olikin vielä vaikka 2 vain olikin.

Kaaosbox
Fluoroscent Purple vaati 10 päivää näyttääkseen vihreät sirkkalehdet. Muut lisätyt ei ole herännyt mitä nyt Pimenta Da Neyden ilmeisesti puolikas siemen on ainoa herännyt. Mitäpä sillä puolikkaalla tekee kun toisesta tulee vain juuren tynkää ulos ja toinen puolisko sirkkalehtineen puuttuu. Heitin sen puolikkaan sinne muuten vaan mutta pettynyt olen jos se puolikas on ainoa mikä edes jotain elonmerkkejä osoittaa. Osa noista kasveista on jo sen kokoisia ettei kohta voi kantta pitää päällä kun ne tunkee sieltä jo yli. Ruukutuspuuhia siis luvassa taas jo varmaankin tällä viikolla. CAP 499 ja Capezzoli di Scimmiat pois omiin purkkeihin ja Tabascot uusiksi kun ei niistä näytä mihinkään olevan. Habanero Yellow / White Bulletteja vielä tuohon voinen laittaa tulemaan mutta sitten tältä erää tuo purkki joutaa pois toistaiseksi. Pluggboxeihin menee loput mutta lajikkeista ei vieläkään mitään ihan täyttä varmuutta ole, jotain käsitystä nyt maksimissaan. Ehkä taas tomaattia kun nuo talvehtivat näyttää jo niin menetetyiltä kun on ollut ehkä huonoimmassa paikassa. Valoa kyllä saa mutta patteri hohkaa siinä vieressä kuivattaen ja kastelu taas yllättäen jäänyt välillä. Ei nyt ihan liian kuivaa sentään. Tomaateista tosin niin minimaaliset kokemukset että lienee parempi pian laittaa uutta tulemaan ja sitruunakurkkua luonnollisesti myös. Niitä voisikin laittaa ihan reilusti tälläkertaa että saisi vähän paremmin siemeniä eikä tulisi ahmittua niitä kaikkia...

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia kasvatuksia ja mielenkiintoisia havaintoja, joista voisi olla monellekin chilien kasvattelijalle hyötyä. Harsosääsket voivat olla todellinen riesa, jos ne päästää valloilleen. Pintamullan kuivana pitäminen riittää torjunnaksi. Minulta on pyydetty ohjeita niiden torjuntaan, mutta kun ei ole ainuttakaan pörräämässä, vaikea on raportoida. On niitä ollut ja yhden idätyserän ne söivät harrastukseni alkuaikoina. Siitä opittiin, enkä sen jälkeen ole mullassa idättänyt.

    Mutta aivan toiseen aiheeseen, tavallaan otsikkoosi.
    Miksi blogisi on niin synkkä?
    Kirjoitatko sitä öisin?
    Musta tausta ja pieni kirjasin ovat ainakin minun vanhoille silmilleni ylipääsemätön este. Tämänkin kopioin omalle koneelleni ja vaihdoin valkopohjaiseksi ennen kuin kestin lukea sitä. Tekstiä myös piti suurentaa. Tietokonenäyttöjä on niin erilaisia, eri kokoisia ja värisiä, että kaikille sopivaa lienee mahdoton laittaa verkkoon. Pienellä läppärin näytöllä kirjaimet pitävät olla aika isoja, mutta saahan niitä suurennettua.

    Olen havainnut, että mustalla taustalla kirjoittavat julkaisevat useimmin tekstinä öisin. Pimeässä huoneessa se näyttääkin ihan hyvältä, mutta kun sitä lukee päivänvalossa hyvin säädetyltä näytöltä (minulla on kalibroitu) lukeminen on vaivalloista ja sen jälkeen kaikki valkopohjaiset näyttävät kammottavan kirkkailta. Hypyt näiden välillä jakavat lukijakuntaa. Kokeilepa joskus (voit tehdä vaikka toisen blogin samalla sisällöllä julkaisematta sitä) hempeän pastellia pohjaa ja mustia kirjaimia.

    VastaaPoista
  2. Tuo hiekkajuttu oli itsellekkin hieman yllätys tavallaan että niin tehokkaasti toimii. Tämän hetkisten tietojen mukaan siis. Empiirinen testi jatkuu ja pakastepussi on tovin ollut ruukun päällä ja saslikitikut tukemassa ettei rojahta kasvin päälle. 1000 ja yksi ideaa niin yksi niistä voi jo toimiakkin...

    Vaikka pintamulta olisikin kuivaa tai multa kauttaaltaan ihan "ruutikuivaa" niin silti niitä näyttää pelmahtavan esiin kun lecasoraan (mikä päällä on) hieman puhaltaa. Sen varran kuivaa että 200 mm ø Pauliinan ruukun turve on kauttaaltaan kutistunut reilun sentin sisäänpäin.

    Eikä näitä harsosääskiä ennen ollutkaan kunnes kesällä sain kuningasidean laittaa kaupan nuutuneen salaatinlopun ja rucolan ruukkuun. Sieltä ne tuli suurimmaksi osaksi "kaupantekijäisinä". Ennen niitä on satunnaisesti tullut keittiön lavuaarin viemäristä. Torjuntakeinoja on vähitellen tullut osittain vahingossa keksittyä. Ei juo lasista kaikkia mehuja vaan jättää yöksi tilkan pohjalle. Paistamalla kun tekee ruokaa niin reilusti oliiviöljyä ja kaataa laakeaan astiaan ylimääräöljyt ennen pannun esipesua. Tai jos liedelle asti roiskuu niin jätän ne yöksi siihen kun tarraavat siihenkin ja soodalla sen saa helposti puhtaaksi pienellä vaivalla. Juomatölkkejä en heti pese vaan jätän tiskipöydälle yöksi. Vähän sokerivettä jonkun kipon pohjalle ja tietenkin ne kärpäs/tarrapaperit. Sekä toki se perinteinen käsinlätkiminen mistä nuo epävirallisen nimensäkin tavallaan on saanut. Onneksi tuo pörriäiskanta on jo melko pieni mutta ei niitä tarvita kuin pari ja itse pari päivää pois kotoota niin kanta on taas voimissaan. Tosin niitä on makuuhuoneessakin vaikkakaan täällä ei yhtään kasvia ole ollut.

    Turvenapit tuntuu olevan varsin toimiva konsti idättää. Näkee kun jotain alkaa tapahtumaan ja kasvi saa kasvaa melko isoksi siinä eikä tarvitse kasvinkaan stressata muutosta ruukkuun.

    Otsikko tuli siitä kun mietin mitä siihen laittaisin (mikä aina ongelma) ja mietin miltä tuntuu. Masentaa toki rehellisesti sanottuna kun ensimmäistä kertaa ikinä tuli nuo pörriäiset tuhtimäärällä ja kesällä punkit. Paniikissa nuorimpia suoraan roskiin vaikka myöhemmin oppisin että niistä pääsee eroon jo 7l vettä ja luraus mäntysuopaa ruiskuttamalla päivittäin. Rucolaa kasvatin siemenistä mikä tuntui olevan punkeille joku magneetti, siitä näki heti hyvin aloittaa suihkuttelun joka kasville varoiksi.

    Ja kyllä, melko myöhään tätä yleensä ehtii kirjoitella. Musta tausta siksi kun se tavallaan sopii kaikkien kanssa ja kun sivuston osoite on ninja käyttäjä niin väri sopii siihenkin. Oli oikeastaan ainoa noista templateista mikä ärsytti itseäni vähiten enkä tästäkään pidä. Yhtä vaiheessa kuin noiden chilin siemenienikin kanssa, ehkä sitten joskus. Ajattelin jopa pienentää fontin kokoa kun omiin silmiin on hieman suuri. Tosin helpompi minun on painaa cmd&- nappeja niin teksti pienenee. Oli tarkoitus minimaalisena pitää kun aluksi kirjoitin tätä vain omiksi muistiinpanoiksi mutta sitten tuli pyyntöä tuosta seuraajat laatikosta kun tyhmänä luulin että pelkkä rss riittäisi. Itseäni kiinnostavat blogit kuitenkin luen Cappuccinolla...

    Kritiikkiä otan toki vastaan ja rakentavaa kritiikkiä otan vastaan mieluusti. Ehkä saan tehtyä hieman miellyttävämmät sivut näistäkin kun vain opin lisää (ja ehdin opiskella miten). Tekstit tosin välillä vähän liiankin "mustaa" kun aika vähällä olen päässyt mitä muiden juttuja olen lukenut. Punkkeja aika vähän kun melkein kaikki kuitenkin vielä hengissä ja nyt melkein jo tiedän miten niistä pääsee eroon. Pitääkin etsiä taas se luomukasvattajan opas ja katsoa siitä ohjeita, nyt pahin myrkky on ollut absinth.

    VastaaPoista