Translate

sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Growbox protoilut jatkuu

Edellinen protoilu growboxissa onnistui sen verran hyvin että rohkenin tehdä toisen pienin muutoksin. Tässä ei ole ilmapumppua ollenkaan puhaltamassa ilmaa veteen eikä kanttakaan ollenkaan. Kannen puuttumisesta tulikin muutamalle pieni ongelma kun kosteusprosentti ei ole enää sama mitä ensimmäisessä laatikossa. Mitään mittaustuloksia aiheesta ei ole joten ei ole tarkkaa faktaa aiheesta antaa. Ongelma näkyi muutaman lehtien rullautumisella ja suorastaan kuivumisesta, ihan kuin käsissä olisi ollut myrkkyä mikä tappaa kaiken elollisen. Neljättä päivää nyt tuossa ovat ja vointi on paranemaan päin ainakin suurimmalla osaa. C.Exilet nyt ei kuvassa kunnolla näy kun menevät pitkin laatikon pohjaa. Toinen growbox oli pakko tehdä muutamastakin syystä; ei mahdu kannen alle vanhassa ja haluan sen kannellisena pitää. Juuret alkaa jo vierailla viereisissä kivivilloissa joten väljyyttä tarvitaan jo tässä vaiheessa. Ja tietenkin siksikin uusi laatikko jotta pääsen tekemään empiirisiä testejä ja jatkojalostamaan ensimmäistä laatikkoa. Laatikoiden tekeminen nyt jää tähän toistaiseksi, ei tilaa / tarvetta useammalle. Erona edelliseen tässä ilmapumpun puuttumisen lisäksi pienoinen ero veden jakelussa. Pumppuna Pavunvarren pienin pumppu mikä hoitaa asiansa kyllä kohtuullisesti. Pumppuun laitettu kiinni ø10 mm paineilmaletku, T haara ja kaksi 90° kulmaa. ø1.5mm poralla reikiä putkiin noin sentin välein ja tukittu taas nippusiteillä. Nyt vettä lirisee melkein koko laatikon matkalta jokaiselle kasville kohtuu tasaisesti. Seuraavaan versioon mikä lieneekin jo lähestulkoon se lopullinen (tuskimpa kuitenkaan ;) ) versio. Tokihan evottaa sitäkin voi / todennäköisesti tullaankin näin tekemään. Ajatuksen tasolla toistaiseksi ollut käyttää alumiinia koska sitä on helppo työstää koska pehmeää ja helppoa hitsata myös. Rosteri olisi tottakai parempi mutta sen työstettävyys ei ole todellakaan samalla tasolla alumiinin kanssa. Alumiinin huono puoli taas se että kun pH menee riittävän alas, alkaa se alumiini liukenemaan mikä ei ole todellakaan mikään hyvä asia ollenkaan. Syksyyn asti aikaa selvitellä mikä se pH raja on, jos riittävän alhainen että jo kasvitkin kuolee niin tuskin siitä suurta ongelmaa tulee.

Muutosta shokkia muutamassa
Pienestä shokista toivuttu suuremmalta osin uudessa kodissansa. Hieman nostettu jo lannoitteiden määrääkin, ensimmäiset 3 päivää oli 350 ppm lannoitearvolla ja nyt on noin 1020 ppm. EC arvona se on joko 2.1, 1.6 tai 1.5. Mittari on 10€ mallia kiinasta. Hannan mittarilla reilu 1000 ppm on noin 2, Eutechillä vähemmän ja Truncheonilla pienin. Erona siis USA vs Eurooppa vs Australia. Kaitpa tuonkin mittarin tarkemmat tiedot saisi selvitettyä mutta ei jaksa niin kiinnostaa. Käyttötarkoitus tuolla kun on vaan tarkkailla ettei arvot vatkaa ihan hirveästi. Vettä laatikkoon menisi vielä reilu 2 litraa jos alkaa tulemaan jotain oireilua enempi.

Elämää ekassa versiossa
Levääntyy jo ensimmäinen laatikko mutta onko siitä muuta ongelmaa kuin vesiputken tukkeumat ja esteettinen haitta? Ei ne täällä kovin pitkään enää kuitenkaan ole ja oli kyllä ihan odotettavissa että levää tulee. Yllättynyt lähinnä siitä että noinkin kauan kesti ennen levän ilmaantumista.

Ei sirkkalehtiä Torenogilla
Torenogin suhteen näyttää aika huonolta. 3 siementä, 3 kypäräpäätä. Yksi nyt näyttäisi kuitenkin kasvavan vaikkakin ilman sirkkalehtiä. Varsi oli hieman vihertävä ja pienen ajan kuluttua tuo vihreä kohta kasvoi hieman suuremmaksi. Viimeisestä siemenestä tuli juuri mutta se nyt näyttää jo niin vihreältä kokonaisuudessaan että taitaa jäädä keskoseksi kokonaan ja Torenogin tarina on tuon yhden friikin varassa ainakin tässä taloudessa. Toivottavasti selviää, siemenillä on kova tarve ainakin itsellä saada talteen ettei tulevaisuudessa tuollaiset ongelmat aiheuta kuin olan kohautusta maksimissaan. Dogo Nyonit itää jo myös mutta taitaa olla sama ongelma kuin edellisilläkin kaimoillansa, itää mutta siihen se keskostilaan sitten jääkin.

c04897

CAP 907

PI 593618

Turbo Pube Red
Vanhemmille kasveille kuuluu taas ihan kohtalaisesti, tuossa on tämän vuoden (ja muutaman edellisenkin vuoden) Pubet. Idätyksissä ongelmia joten pubekiintiö näyttää sitten olevankin tässä. Jahka nuo growboxit vapautuu, tarkoitus on tehdä idätystestailuja pubescensseillä. Niissä tuntuu olevan itämiskyvyn kanssa ongelmaa ainakin itselläni ja kun siemeniä on vähintäänkin törsättäväksi asti, testailua voi tehdä vaikka propellihattu päässä. Turbo Pube Red vaikuttanee melkoiselta rääpäleeltä mutta 1 litran multatilavuus aiheuttaa pienoisia ongelmia. Kolmatta vuotta tuossa ja kohtuullisesti se siinä pärjää kyllä. Ongelmana vain se vaivainen 4 dl vesitilavuus, pitää melko usein kastella. Onneksi se on keittiön ikkunalla mikä miltei pohjoiseen niin ei myöskään kasva sitä tahtia mitä kunnon valossa kasvaisi.

Flexupistokkaat
Parvekkeella oleva testiflexu näyttää kalmaiselta, ei tykännyt sitten niin äkillisestä lämpötilan vaihtelusta kun sisältä lämpimästä suoraan nollan tuntumaan. Toinen koiruohoista ihan yhtä elävän näköinen, pitääkin jo kastella kun parvekkeella päiväsaikaan on jo yli 20 C° lämpöä. Sääli että yöllä lämmöt liian matalia, ei sinne voi mitään vielä tosissaan laittaa kasvamaan. Nuo flexut voinee jo laittaa ruukkuun kasvamaan ja tehdä uusi testi, joko lämmöt on sen verran hyväksyttävällä tasolla että edes flexu siellä pärjäisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti