Translate

sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Growbox protoilua

Kivivillassa idättely on mukavaa puuhaa. Pysyy sopivan kosteana ja ei ole pelkona juurien vaurioituminen kun niitä siirtää sitten myöhemmin vaikka turpeeseen kasvamaan. Muutenkin aikalailla laita itämään ja unohda idättelyä. Karkkilaatikko pöydällä ja valo päällä oli ihan hyvä. Kunnes tulin laittaneeksi siihen ilmakiven ja ilmapumpun puhaltamaan ilmaa. Se olikin vajaan viikon käytössä niin kunnes tuli idea hieman parannella sitä. Karkkilaatikko kun on kovin matala kuitenkin eikä mene kauaa että kasvit on kannessa kiinni. 2 muovilaatikkoa Biltemasta, 20 litrainen ja 14 litrainen, kansi vielä päälle. Ilmapumppu omasta varastosta, vesipumppu ostettu muutama vuosi istten kaiketi Hong Kong kaupasta hetken mielijohteesta joten hyvä että sillekkin viimein joku käyttö löytyi. Ostin myös aikaisemmin erään ns kuolinpesän ja sieltä tuli NFT mattoa, kivivillaa ja joku muovitarjotin kivivilloille jossa on reiät pohjassa. Pätkä letkua vedelle ja toinen ilmalle. Porakoneella pari reikää ja sahalla toisesta laatikosta siivu pois.

Aukko toiseen päätyyn

Growbox valmiina
NFT kangasta pohjalle, kivivillat muovitarjottimessaan siihen päälle. Poralla 1.5 mm reikiä putkeen, kanteen reikä ilmaletkulle ja laitteet päälle. Vesiletku toisesta päästä tukittu kääntämällä se 180° ja nippusiteellä kiinni. Rumahko ja yksinkertainen, toimii. Melko äänetön, ainoa ääni tulee ilmapumpusta ja alla olevasta ilmakivestä mutta ei itseäni moinen keittiössä häiritse. Ja kun proto kyseessä, parannettavaa tottakai. Hieman ehkä liian tohinoissani tuon tein enkä nyt halua sitä toistaiseksi parannella kun siellä on jo vihertäviä kasveja. Ensimmäinen tuleva muokkaus on tuohon veden siirtämiseen; sen sijaan että toisessa päädyssä ruikkisi vettä, jokaiseen kivivillarivistöön putket mihin porattu reikiä riviin jotta jokainen saa samaa vesimäärää jatkuvasti. NFT kankaan tarve tässä hyvin vähäinen kun tuo muovikaukalo mutta eipähän vedestä ainakaan kuulu lorinaa kun se kangas on isomman laatikon pohjalle asti. Jos jotakuta kiinnostaa askarrella oma NFT halvalla, Chilitunarin sivuilla on siihen hyvät ja tarkat ohjeet joiden avulla onnistuu varmasti.

Helmikuun 22.

Maaliskuun 1.
Ei nyt mitään räjähtävää kasvua mutta jotain sentään. Ei tosin mitään lannoitettakaan ole, ihan pelkällä vesilinjalla toistaiseksi. Aikaisemmin idetettynä olleet Dogo Nyonit pikkulaatikossa näytti ensin itävän vajaassa vuorokaudessa mutta menehtyivät sitten myöhemmin. Ja jotenkin onnistuin vielä laittamaan siemenet johonkin sellaiseen paikkaan että löysin ne vasta tänään... Eli uudestaan 2 siementä itämään. Mahdollisesti ehkä Tovarii (kun puhtaudesta ei takeita) yhden yksilön voimin jo ponnistaa näkyviin. Torenogilta sormella tökin kypärää pois ja taisi nokkiinsa ottaa kun sirkkalehdet meni mukana. Vasemmassa ylänurkassa vihertää silti ja jotain ultrapieniä lehtiä näyttäisi olevan tuloillaan. Sitkeä pirulainen ja syytäkin olla tälläkertaa, 3 siementä saatu melkoisen metsästyksen jälkeen Sushrajalta lupauksella lähettää tuosta siemeniä takaisinpäin korvaukseksi kunhan nyt vaan ensin kasvavat ja tuottavat niitä siemeniä. Jotain muutakin vielä laitettu itämään, parit frutet lisää. Tarkemmin Tabasco Greenleaf, PI 322717, Ekirike, Aji Bravo ja Zimbabwe Bird. Näiden lisäksi vielä Galapagoense kun kerran meni aikaisemmin jo kuolemaan. Tuolla muutaman juuret menossa jo vierailemaan viereisiin kuutioihin, pitänee ensi viikolla alkaa harventamaan tuolta pois turvesekoitukseen kasvamaan. Ainoahko ongelma tosin se ettei ole oikein tilaa... Järjestelykysymys. Ja valitettavasti kaikki edellisten vuosien kasvit ei ole enää hengissä joten kait sitä tilaakin taas on. Jos ei, sitä tilaa tehdään.

Suihkuttelut lopetettu
Punkkien tarhaamisessa taas muutosta. Suihkuttelut lopetettu kokonaan ja siirrytty ilman liikutteluun. Super Red Pimenta Hot Pepper kasvaa ja on kuvassa hieman janoisen oloinen. 20W raksaledin alla 24/7 valolla kasvaa sen verran hyvin että kukkii ja tuottaa podejakin. Yksi niistä on jo melkein kasvualustan tasolla ja kasvaa tuosta vielä pituutta liki tuplaten joten ehkä tätäkin saa uudelleenruukuttaa ja laittaa multaa alle lisää. Tai heittää kokonaan pois. Bonchi tuosta kyllä tulisi mutta ehkä hieman luonnottoman oloinen kun podit on niin isoja.

Siemenet talteen
Viimeinkin saatu aikaiseksi laittaa siemeniä omiin pusseihinsa. Viimevuonna nyt ei tullut eristettyä kasveja kovinkaan paljoa ja osasta mitä kasvoi on jo siemeniä riittävästi tallella, siksi tämä vähäinen määrä. Onhan tuossakin tosin ihan riittävästi, yli oman tarpeen ja näistä on jo riittänytkin jaettavaksi asti.


Viidakon tähtönen
Kissa viihtyy kun järjestelyn jälkeen on heille myös tilaa lymytä kasvien vieressä lehtiä nuuhkien. Toinen karvakakara tosin saanut päähänsä että lehtiä voi hieman myös mutustella heti kun silmä välttää ja varttia myöhemmin mennä kylpyhuoneeseen ne oksentamaan. Ei onneksi mitään jokaviikkoista ongelmaa kuitenkaan.

Kotimainen chilikirja
Ei taida ihmistä olla joka seurailee chilejä eikä olisi Chilikirjasta kuullut vielä tähän menessä. Ihan kiva kirja joka pitää vielä jossain välissä lukea kannesta kanteen. Mielenkiintoisinta luettavaa tässä lienee villichilit osio jossa on Claudio Dal Zovon (Lonewolf) kauniita kuvia hänen retkiltään paikanpäällä. Itse kirja tilattu Fataliilta ja samalla nuo muutamat frutet. Galapagoense tuli bonuksena ja valitettavasti jotain chinenseä ja baccatumia myös mitä onkin jo muutamasta muustakin paikasta. Tosin pienen kirjeenvaihdon jälkeen sieltä tuli myös tuo Ekirike bonuksena kuten myös Aji Bravo ja Zimbabwe Bird. Frutescenssejä nyt siis kohtuullisen hyvä starttipakkaus kun lasketaan vielä CAP 502, Duke Pequin ja Small Thai Hot samaan mitkä jo talvehtii taas. Tosin, lisäähän niitä voisi vielä olla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti