Translate

keskiviikko 7. elokuuta 2013

Soosipetterin kokkaamiset

Ikinä koskaan ennen en ole tehnyt mitään hilloa, säilykettä, marmeladia tai muutakaan vastaavaa. Tuli ostettua vajaa 800 grammaa tuoretta kotimaista oranssia Habaneroa joten sille piti keksiä jotain järkevää käyttöä. Blair's Original Death soosi on itselle ollut mieleen, saa lähimarketista ja siinä etikka ei ole se ensimmäinen mikä maistuu. Oikeastaan etikka ei maistu ollenkaan ja sitä voi laittaa melkein mihin vain eikä tarvitse varoa annostelun kanssa. Sudden Death jne taas on tavallaan huonompia, annostelussa saa olla varovainen etten itse tai kissakaan ala yskimään kokkaamisessa ja niissä se etikka maistuu kyllä ihan liikaa. Tee itse? Niin, siksi tuota habaneroa tulikin ostettua reilummin. Netistä tutkiskelua sopivaan reseptiin, pyreetä piti tehdä. Netistä tietenkin löytyi vaan reseptejä mihin valmista mitä-milloinkin-pyreetä voi tai pitää laittaa. Piti siis tehdä taas perinteisellä tavalla, olla luova. Ja luntata kaupassa vähän eri soosien ainesosia. Tehdä pieni testierä jotta tulee jotain tuntumaa esimerkiksi hillosokeriin ja toimintatapoihin. Kiitos googlen haista hanskaa käyttöliittymän kuvat on taas missälie järjestyksessä eikä kiinnosta.

Raakaa talviomenaa ja fariinisokeria

Noh, siihen mujun valmistamiseen kuitenkin. Yksi kokkaus tehty ja hieman siitäkin opittu. Hyvää ensimmäisestäkin tuli mutta määrä oli niin pieni että tuli jo syötyä. Ensimmäisessä oli 1 paprika, 1 lime, 7 habaneroa, 1 omena, hillosokeria, omenapersikkaviinietikkaa, suolaa, oliiviöljyä ja vähän viskiä. Paloi pohjaan hitusen kun olin malttamaton. Opetus seuraavaan erään oli se että isompi kattila ja enemmän malttia. Ja jotain pikku muutosta myös toki. Kaverilta näätäilty raakoja talviomenoita lohkottuna lasivuokaan ja fariinisokeria reilu 200g päälle. Uuniin 180 C° & 30 min. Kattilaan taas 2 paprikan kanssa, 4 limeä, suolaa, oliiviöljyä, desi vettä ja hitaasti kiehumaan. Tuossa välissä ehti hyvin perkaamaan habaneroja, pesu ja siemenet pois ja talteen. Loput sitten koneella ihan pieneksi mössöksi ja siitä sitten vähitellen lusikoiden keitokseen. Hillosokeria taas lisää ja hieman etikkaa aina välillä maistellen. Etikka ei maistu mutta pH tipahti 3.2 tasolle, olisi voinut olla siis vähemmänkin etikkaa. Tuotoksena hillohkoa tavaraa mitä voi laittaa voin sijaan leivälle ja oikeastaan vaikka mihin. Loput habanerot mitä tuli myllättyä pieneksi laitoin pieniin salpapusseihin ja pakastumaan jotta on sitten annospusseissa "tuoretta" habaneroa pitkin vuotta. Ja niitä haboja jäi kyllä vielä hyvän määrän joille pitää vielä keksiä jotain hyvää käyttöä.


Turbo Pube Red pikku Pauliinassa
Kun hellalla porisee keitos pitkän aikaa, on taas kait aika ottaa kuvia. Turbo Pube Red on innostunut kukkimaan ja podittamaan jo kohtuullisesti. Siemeniä toivottavasti on reilusti tulossa talteen. Puhtaita kun vieressä ei ole mitään minkä kanssa pölyttyisi. Odottavan aika on vaan pitkä, ikävä rocotopirtelöä.


Viherverhot
Molemmat vanhuksista on innostunut kasvamaan ja kukkimaan kun on saanut taas vuosien jälkeen lannoitetta. Kaduttaa jo, taas on kukkia hirveä määrä mitä pitää itse pölyttää ja tietää taas että syötävää noista tulee miltei riesaksi asti. Kasvaa taas siihen muotoon mihin tuossa nyt vaan pystyy, saksia pitää käyttää taas.

CAP 1487 kukittelee

Quadrato d'Asti Giallo kukkii
Pieniä pettymyksiä taas ilmennyt. Quadrato d'Asti Rosso mitä kuvittelin kasvattavani ilmeni Lemon Dropiksi. Ne on mennyt taimina hieman sekaisin ja tottakai vein töihin ulos kaikki Rossot mitkä nyt ei kovin suuria vieläkään ole. Suunnitelmien muutoksia ja kiireitä jne. Nyt on sitten äidilläkin chiliä kasvamassa kun kahtaa en tarvitse. Siemenistä sitten ensi kesäksi uudestaan, Giallosta sentään töissä ainakin jo tulossa jotain ja kotonakin näyttää jotain tapahtuvan.


PI585273 ja kuivat chilit

Kuivaa, niin kuivaa + CAP 907 kukkanen

Starfishit kypsyy

C04318:sta luvassa kait reilusti siemeniä

Aji Cristal pitkin lasia

VETTÄ!??!

Jallun varresta uutta vihreää
Ja taas ne suunnitelmat taitaa muuttua. Jos ton tumppais kun on niin pitkän matkaa tyhjää kunnes haarautuu. Tai, kun nyt taas tulee uutta kasvua alas, ne punkkien riivaamat osat voi heittää roskiin ja pestä tuon kunnolla punkeista?

Starfishien runkokuvaa
Nuokin voinen katkaista melkoisen alhaalta kun kerran uutta kasvua on tulossa jo reilusti. Jospa vähitellen kasvaisi siihen muotoon ettei tarvitse tukea laisinkaan.


Ensimmäinen pyreetestauskeitos

Quadrato d'Asti Giallon podi
Vein töihin pihalle muutamia kasveja joista jotain kuvaa. Quadrato d'Asti Giallo ei nyt ihan näytä vielä siltä miltä pitää, tuossahan on vain 3 lohkoa?? Lienee joku mutantti vielä tässä vaiheessa tuo ensimmäinen, katsotaan sitten josko muista tulisi oikean mallisia. Tai sitten taas ensivuonna uudestaan näiden kanssa...

Giallorivistö

Viikinkihautapenkki

Rucolat näivettyy
Jotain hiippareita käynyt syömässä rucoloita. Ja vettäkin olisi voinut sataa. On tosin noistakin tullut jo syötyä hieman ja ensivuonna sitten paremmalla satsauksella tuohon penkkiin niin voin ripotella niitä siemeniä suoraan tuohon ellei lumet tuotakin vie. Tuossa penkissä turvetta ja kookoskuitua eikä edes mitenkään sekotettuina. Lähinnä tasaamassa pihalla olevaa kuoppaa eikä mitään odotuksia. Tomaattia sentään tulossa ja tuulen viuraamat chilit on kyllä hyvinkin vankkoja eikä tarvi tukea lainkaan. Lannoitetta tosin olisi voinut antaa edes joskus kun turve on lannoittamatonta eikä kookoksessakaan mitään ole. Parempi noiden kasvien tuossa kitua kun toinen vaihtoehto oli roskis. Chocolate Fatalii myös tuossa lähistöllä, menee pitkin maata tosin. Ei lehdet palanut mutta ihan vinossa ja jotain syötäväksi kelpaavaakin kasvattaa, töissä on siis eväät valmiina. Luumupuu parvekkeelta on myös lähistöllä, jospa juurtuu kunnolla ja on sitten ensi kesänä vielä hengissä. Sitruunakurkku tuolla kuoli heti ja viidakkokurkku tappoi itsestää puolet. Kasvaa nyt kyllä mutta kukista ei mitään tietoa. Ensivuonna sitten taas jotai muuta tapaa ja aikaa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti