Translate

torstai 25. heinäkuuta 2013

Kerettiläisparturointia

Valmistautuminen talveen, ensiaskeleet näinkin aikaisin. Kausi siis ei vielä ole ohi mutta alkuvalmisteluiden paikka. Luvassa aurinkoa joka tämän valmistelun tärkein vaatimus onkin, ilmaista valoa. Parturoitu kasveja, oksien haaroista lehdet pois jotta latvus kasvaa nopeammin ja rungon alaosasta lehtiä pois jotta aurinko paistaa esteettömästi runkoon. Jotain ylimääräisiä oksia ja punkkien nakertamia haaroja poistettu mutta sitä saksimista on kyllä vielä luvassa lisää, osa alkaa olemaan jo niin epätasapainoisia. Muutamat alkaa jo pahasti kallistumaan kun podit tuo oksille painoa joten jotain tukemis/sitomispuuhaa piti jo suorittaa ja hieman tönimistäkin oikeaan suuntaan. Syksymmällä taas lisää napsimista parturoinnin merkeissä josko niitä saisin trimmattua tasapainoon. Tai sitten pitää turvautua johonkin mitä en haluaisi tehdä, uudelleen ruukuttaa ne suoraan.


Canarion ensimmäinen pallura
Pohjoisikkunan Canario pyöräyttämässä ensimmäistä palleroaan. Kukkinut jo pidemmän aikaa mitä viimevuonnakin teki mutta nyt kukat jää kiinni hyvin kun en enää lätki tuota kasvia. Montaa kukkaa tosin ei taaskaan ole mutta näillä pärjätään. Kohtuu hyvin kuitenkin olosuhteet huomioiden. Tätäkin pitää, tietenkin, parturoida siistimmäksi, nythän se on aiemmin vaan palmikoitu kerälle...


Habanero Yelloweita
Nannaa puskassa ja lisää tulee. Ei niin valolla väliä kesällä kunhan edes vähän pohjoisikkunallekkin tulee. Ilta-aurinkoa tuo saa hetken aikaa ja se tuntuu riittävän. Tosin taitaisi nuo podit tulla nopeammin kypsäksi mutta mihin muka kiire? Puhtaita siemeniä alkaa olla jo kohtuullisesti tuossa tallessa pahan päivän varalle. Muutaman kuukauden kuivaus ja pussitus vielä edessä ja ehkä noista muutamista vielä siemenet talteen.


NuMex Bailey Piquin ja Habanero Sudden Death
Vinoilevat kaverukset, Habaa jo tökkäisty lasia vasten hieman suorempaan tukea saamaan. Jos sitten kuitenkin pitäisi vaihtaa tuosta pikkupauliinasta 16x16 edeniin jossain välissä? Bailey on hyvää vauhtia menossa omin oksin jo parvekkeelle, mullan pinnasta suunnilleen yhtä paljon ylöspäin kasvaa kuin alaspäinkin. Tuon ja Twilightin tulevaisuus hieman avoin vielä, saattaa olla että vien äidille pöytäkoristeeksi. Twilight menee myös pitkin pöytää keittiössä kun on vähän hentonen itseään tukeakseen. Ehkä äiti saa sitten ihan omat, molemmista siemeniä vähintäänkin riittävästi. Ei ole kumpikaan niinkään nautinnollisia makuelämyksiä kuin kauneutta silmälle.


Pussitettu Fluorescent Purple
Puhtaita siemeniä saanee muutamalla tapaa. Sisätiloissa orpona, sekarivissä sisällä lajikkeiden kanssa joita ei saa välttämättä edes kovalla vaivalla risteytettyä tai pussittamalla nuput harsokankaalla tms semitiiviillä tavaralla. Harsopusseja on hyvä käyttää lasitetulla parvekkeella, ei tiedä mikä pörriäinen jostain raosta tulee sisälle. Pussin valmistus naurettavan helppoa, otetaan harsokangasta, iso lautanen, tussi (valinnainen avustin), sakset, neula ja lankaa. Kangas alle, lautanen päälle ja piirretään lautasta kaavana käyttäen leikkuukohta ja saksitaan. Sen jälkeen neulaan lankaa ja pistoja sillä kankaan ulkosyrjän linjaa noudattaen, solmu ja pussukka on valmis viritettäväksi nuputtelevaan oksaan odottamaan että kukat aukeaa ja sitä voi sormella tökkiä / ravistella. Odotetaan kunnes podin alku alkaa näkymään ja toivotaan parasta että se pysyy paikoillaan ja alkaa kehittymään. Sitten mehupillistä sentin pätkä ja halkaistaan se että saa podin tai oksan varteen kiinni merkiksi takuupuhtaista siemenistä. Naruakin tottakai voi käyttää merkintäsidontaan. Ei tarvitse pähkäillä mikä se näistä podeista sitten olikaan...


Kypsää ja raakaa Starfishia
Kypsymään päin jo muutamat ja lisää on vielä tulossa. Liikaakin, alkaa jo painosta kaatuilemaan. Tuli vähän sählättyä veden ja lannoitteitten kanssa alkuvaiheessa kun muut vei huomion. Vähän alempia lehtiä vielä lisää pois, tukeamista mistä alempana vähän lisää. Toistaiseksi näyttää vähän siltä että voi tylysti tumpata kunhan hieman aika menee eteenpäin ja löydän sopivan kohdan. Toki senkin takia että noita nannoja roikkuu raakoina useita noissa puskissa. Siementen puhtaudesta ei ihan täyttä varmuutta vaikkakin niitä tökkiessäni huomasin siitepölyä tulevan melkoisen runsaasti. Yläpuolelta ei ole tullut mitään eikä vierestäkään mutta pörriäiset ei ole ihan täysin poissuljettu mahdollisuus vaikka en niitä ole nähnytkään. En tosin päivystä tuolla...


Caterpillar innostunut kukkimaan
Caterpillarilla vaikuttaa menevän ihan hyvin. Matoja roikkuu ja kukkii hyvin. Ei siitä sen enempää.


Lisää Jalapeñoja
Jallussa vihulaisia ja kypsiä podeja taas lisää. Vihulaiset kohtuu kontrollissa mutta taitaa jallulle olla viimeinen kesä, ainakin tälle yksilölle. Sen verran nyrsitty lehdistä eikä tietoa tuleeko uusia haaroja jostain vielä esiin. Se on taas sen ajan murhe, välivuottakin olen semivakavasti harkinnut.


Ensimmäinen PI 585273 podi
Taitaa olla hyvässä paikassa kun kukkii hyvin ja podit pysyy kiinni. Pieniä toki kun ei kauaa ole vielä kukkinut mutta tästä on vain suunta eteenpäin. Kasvaa tosin koko puska vähän oudohkolla tavalla muttei sentään tavattomalla tavalla, on niitä muitakin esimerkkejä tuolla parvekkeella mitkä ei sillä totutulla tavalla kasva. Sakset.


Aji Cristalleja
Tuli hieman parturoitua kuivuneita oksia pois ja vahingossa tulin napsaikseekseni vielä oksan missä yksi isoimmista Cristalleista oli kehittymässä. Pesun jälkeen salaatin joukkoon, hyväähän se raakanakin on. Veltot sisarukset samassa ruukussa kun ei saa edes toisistaan tukea niin välillä valahtaa lattian suuntaan. Ehdottomasti saksia syksyllä että saavat edes jotain ryhtiä. Tai, vaihtoehtona toki heittää kaatopaikalle ja laittaa taas uudet tulemaan. Tuossa kun on kirvat aiemmin viihtynyt niin olisi taas yksi riski vähemmän. Ja kun noita samoja siemeniä on vieläkin miltei riesaksi asti niin ei suurta vahinkoa tule. Jotain tulee kuitenkin idäteltyä ehkä jo syksyllä tai talvella viimeistään niin siinä samalla. Poikkeussyksy tosin tulossa mihin pitää valmistautua itsekin henkisesti, evakon takia satunnaisesti kotona joten idätykset voi senkin takia jo unohtaa.


Champion
Taas yksi keritty nahjus. Pitää tuo palmikointi avata suurta harkintaa käyttäen ja saksia sitä hieman kauniimmaksi. Viereisen Aji Cristalin punkit ei tunnu kiinnostuvan tuosta puskasta mikä on pelkästään hyvä asia. Tarkkana toki pitää olla syksyllä kun tulevat sisälle, kaikki pesun kautta karanteeniin.


c04318
c04318 haarautuu jo alhaalta asti mutta ei se kovin tukeva todellakaan ole. Saksia pitää tätäkin, tuskin yksikään kasvi selviää saksimatta. Jotain "turhia" oksia syksyllä pois ja keväällä sitten vähän lisää siistimistä kunhan sinne saakka selviää hengissä. Mitään suurta tekohengistystä tuskin annan, siemeniä näytäisi olevan tulossa hyvin.


c04318 murtunut oksa
Ahdasta kun on, joskus sattuu vahinkoja. Kuvasta tarkemmin tiiraamatta sitä tuskin näkee mutta muistutus itselle. Ja lähinnä siksi millä kypsymiserolla nuo podit mahdollisesti tulee. Murtuneen oksan päässä muutaman päivän nuorempi. Tarkkailuun jos ehdin.


Starfish vaatii tukea
Eipä tuossa paljoa ole tehtävissä tai kerrottavaa, kuva puhukoon puolestaan. Pari puutikkua suht oikeaan asentoon, vastaan painaen ja rautalangalla koko paketti läjään. Rungot on saanut valoa jo tovin, uutta kasvustoa puskee miltei juurista. Loputkin lehdet poistettu pitkältä matkalta; jotta muutkin saa vähän enemmän valoa ja toiveena on että kasvupisteitä tulee ylemmäs myös ettei tarvitse ihan alhaalta tumpata. Vasemmalla oleskeleva Criolla Sella väännetty aiemmin kaarelle ja sen kaaren saattoi jo katkaista. Kasvaa hyvin vinoon mutta ei ihan toivotulla tavalla, myöhäistä toiveiden toteutuminen ei vielä ole. Siitä vielä vasemmalle, CAP 907. Kasvoi ensin metrin suoraa ylös mikä ei ihan ollut odotusten mukaista. Sen jälkeen lähti melko alhaalta kehittämään lisää oksia enkä enää ole ihan varma mistä ja mihin asti se on venynyt. Täytynee olla varovainen sisälleotossa? Onneksi toisesta päästä pystyy hyvin purkamaan. Championin voi vetää pois, Aji Cristallista voi reilusti tumpata, White Bullet Habanerolle voinee toiselle ainakin tehdä saman kun kasvatti metrin vartta kunnes haarautui. c04318, saksia saa sitäkin ja Lemon Drop on taas pienenä siinä vieressä. Sitten onkin jo reilummin tilaa varovaiseen tarkisteluun.


Heart Throb
Tuo punainen pikku tälpä on ensimmäinen Heart Throbin valmistunut podi. On ollut tosin jo reilun viikon tuon värinen mutta kun ahtaassa paikassa, olkoon vielä siellä. En viitsi alkaa siirtämään kasveja sen takia että saisin tuon talteen, sieltä tulee reilusti vielä lisääkin.


Bhut Jolokia
Bhut Jolokia päässyt hieman yllättämään, en huomannut tuota kuin vasta harvennuksessa. Jännityksellä odottaen minkä näköinen siitä vielä tulee ja saako se reilusti kavereita.


Black Nagan uusi kasvu
Black Nagan alkutaival ei ollut kovin hyvä. Kasvoi turhan hitaasti liian hämärässä viimevuonna ja sai aikaiseksi ainoastaan tiheitä lehtimyttyjä ja vinon varren. Sentti eteenpäin, 4 lehteä, mutka vasemmalle ja ylös 90° ja taas sentti kasvua ja 3-4 lehteä jne ihme spiraalia. Ei ollut mitään odotuksia podien suhteen kun sen verran outo kasvutapakin. Pärjäsi hyvin talven ja keväällä kehitti alaosaan uutta oksastoa. Ja kehittikin sen verran että nyt se on jo ennemminkin pääoksan roolissa joten entisestä pääoksasta saattoi hyvillä mielin tasapainon vuoksi napsaista reilumminkin pois. Ja lähtee vielä lisääkin.


Yleisnäkymää
Muovipussillinen parturoitu pois. Kuvasta sitä ei tosin oikein näy kun ei ole enneen ja jälkeen kuvia ja osa chileistäkään ei mahtunut kuvaan kun on tolpan takana ja osa lattialla. Sisällä olevista chileistä en napsinut yhtään lehteä tai oksaa, sitä tehty joitain viikkoja aiemmin. Muutenkin ollut aika kiirettä ja tylsääkin jopa, chilit kasvaa ja voi jotenkuten kun hengissä kerran ovat. Joskus ehkä sadosta jotain ja jotain yksilökuvaa enempi, ehkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti