Translate

lauantai 20. lokakuuta 2012

Viikko sisällä vietetty

Ensimmäinen viikko vietetty sisällä tomaattien ja muutaman muun suhteen. Poissa kotoa miltei koko viikon ja pelkona tietenkin oli ettei yksikään kasvi ole enää hengissä. Mitään dramaattista ei kuitenkaan ollut tapahtunut; muutamista chileistä ilmeisesti stressin takia tippunut vihreitä hyväkuntoisia lehtiä ja tomaateista sai karsia pois muutamia kellastuneita lehtiä. Pelättyä punkki-invaasiota ei näkynyt, kaikki voi kohtuu ok toistaiseksi. Parvekkeelle jätetyistä en ihan samaa voi sanoa. Sitruunakurkku hieman kuivahtanut ja paleltunut, muistuttaa enemmänkin märkää rättiä kuin kasvavaa kasvia. Sitä tosin ei ollutkaan tarkoitus sisälle ottaa vaan parvekesiivouksen yhteydessä dumpata pois. Jos ensivuodeksi saisi sille/niille jonkun häkin väsättyä mitä pitkin sitten kasvaa tai vähintäänkin hieman suotuisammat olot valon suhteen.

Pistokas hengissä
Mysteerichilin pistokas edelleenkin hengissä. Kokoa ei ole kyllä kasvanut kun vertaa alla olevaan kuvaan, otettu perjantai 13. Heinäkuuta.


Ei kokoa ole kasvanut mutta hengissä kuitenkin on vieläkin. Kasvun ongelmallisuuteen muutamat omat veikkaukset;

  • vanhasta kasvista otettu pistokas kokeiluna ja oksat on hieman puumaisia.
  • vanhasta kasvista ei ole vuosiin löytynyt enää normaaleita isoja lehtiä vaan pieniä
  • iso ruukku suhteessa kasvin kokoon jonne kasvattaa juuria
Kasvualustana turve/lecasorasekoitusta ilman mitään lannoitusta. Juurrutushormonia oli lasissa missä alussa juurtumassa mutta en oikein mitään hyötyä huomannut. Saviruukun ø 110 mm, siitä voi sitten päätellä tuon lehtien koon. Mysteerichiliksi kutsuminen hieman tylsää, pian niitä voi olla mysteerichili #52 joten kutsun tuota ja kahta muuta vastaavaa Millaksi. Nimi tulee edesmenneen apupuutarhurin nimen perusteella. Toivottavasti tästäkin tulee yhtä sitkeä ja pippurinen tapaus.

Parvekkeella olijat
Sitruunakurkun lisäksi ei muuta ole enää kuin kuvassa näkyvät ja melkoinen sotku. Kissan nurmikko voi hyvin, samaa ei koiruohosta voi mennä sanomaan. Oikeanpuolinen kellastuttanut muutamat lehdet eikä multa ihan kuivaa vielä ole. Thaimaantuliainen Heidi myös osoittaa mieltään kun muutamat lehdet alkanut vaalenemaan hieman. Alhaalla oleva uusi kasvusto tosin on vielä terveen vihreää. Mysteerichili #2 vaikuttaa ihan kohtuuvointiselta. Ja kuten edelläkirjoitettua, tämä nimetään sitten peruspaprikaksi. Sitä se todennäköisesti onkin.

Cherry Bomb
Cherry Bombin ainokainen vaihtanut jo miltei kokonaan väriään. Makuodotuksina ei kuitenkaan ole kirsikkainen maku, muodosta nimi ennemmin tulee tälläkin. Hieman sääli että tähänkin iski punkit hetkeksi joten kasvupisteet katosi ja muut kukkanuputkin putoi pois.

NuMex Bailey Piquin
Nyt näistäkin saa jo maistiaisia, muutamia kunnolla kypsyneitä. Koristechiliksi tämäkin ehkä ennemmin lasketaan mutta jauhetta noistakin tekee. Tai kuivauksen jälkeen oliiviöljyyn maustumaan, nykyinen chilioliiviöljy alkaa olemaan sen verran vanhaa että voinee heittää pois. Hyvältä se öljy vielä näyttää ja maistuu mutta kuitenkin.

Pantano Romanescosta tomaatit kohta pois
Pantano Romanescosta tomaatit pois josta jäljempänä juttua enemmän.

Ananas Noire
Ananas Noire tekee toistaiseksi vain kahta tomaattia. Molemmat näkyykin vielä samassa suttuisessa kuvassa. Toinen on muutaman millin kokoinen raakile, toinen on tuollainen Quasimodo, kaksi yhden hinnalla tomaatti. Perinnetomaattejahan kasvatetaan niiden maun takia, ei ulkonäön mutta en silti odottanut ihan noin repeilevää kasvua. Osittain repeämät muuttuneet jo mustaksi mutta jos maistiaisen edes saa ja siemeniä (yllättäen) tuosta saisi niin tyytyväinen olen jo siihenkin. Kaikki tomaatit saa olla sisällä kunhan ei häiritse muita kasveja ja ovat elossa. Hyvällä tuurilla nuo pärjää ensi kevääseen asti jolloin alkaa ns uusi elämä. Tomaatti kun ei ole kuitenkaan mikään yksivuotinen kasvi paitsi karussa pohjolassa.

Jalapeño punastuu
Sisälletulon jälkeen alkanut yksi Jalapeñokin jo kypsymään. Edellinen meni hieman vanhaksi siementen takia mutta kun niitä on nyt vajaa 80 kpl tallessa, tuon voi syödä vaikka hieman raakana siemenineen. Pitää vaan kehittää joku hyvä ruoka missä tuon voi lisukkeineen syödä vaikka jälkkäriksi.

Mysteerichili a.k.a. Milla
Toisen Millan yhden oksan kävi hieman huonosti parvekkeella ollessan, yksi oksista meni nurinniskoin kun kastelin Championia. Pienen kiroilun jälkeen ensiavuksi annoin pelkkää sidontaa, kietaisin rungon ympärille varovaisesti hieman ylöspäin ja toivoin että oksa selviää siitä. Nyt se kyseinen oksa on tovin ollut jo uudessa asennossaan, hieman alaspäin taipuneena mutta hyvin rungossa kiinni se pysyy. Alaspäin lerppumisen lisäksi ainoa muistutus on se että oksan alkupää on paksuntunut melkoisesti siitä kohtaa. Kasvi siis hoitaa itseään paremmin kuin minä sitä.

Pantano Romanesco
Pantano Romanescon hieman ylikypsät tomaatit kerätty viimein pois. Olisi ollut hieman ylikypsiä jo viime viikolla mutta en kiireiden johdosta niitä viitsinyt vielä ottaa pois. Pakkaspuremaa ja lievää pehmeyttä oli tosin havaittavissa.

Pantano Romanesco avattuna
Pantano Romanescon hedelmä avattuna, poikkileikkaus ja auki revitty lohko. Ei yhdestä tomaatista paljoa siemeniä saa talteen. Hieman ylikypsinä näitä ei tarvitse kaltata laisinkaan, voi helposti kuoria ihan pelkin sormin. Kanta pois ja kuoresta kiinni, kuoriintuu helpommin kuin kypsä mandariini. Kannat kaikista pois, kuoret myös ja siemenet talteen. Loput kattilaan, hieman oliiviöljyä ja tuoretta basillikaa, sekoitusta, tilkka vettä ja kuivattua chiliä joukkoon. Tovi hämmennystä ja pastakastike on valmis. Epäilemättä pizzaan pohjalle myös erinomaista.

Viiden tomaatin siemenet
Kovin montaa siementä ei viidestä tomaatista saa kaivettua. Ei todellakaan mikään päätä huimaava määrä perustomaattiin verrattuna. Ja noistakin on osa, ehkä 10%, hieman mustia joista välttämättä ei koskaan ikinä mitään tule kasvamaan. Riittää kuitenkin jaettavaksi saakka koska kaupan siemeniä on vielä hyvin jäljellä ja kasvi on tarkoitus säästää ensi kesään asti, vähintään. Olkoon tuossa Nessuliinassa hieman kuivumassa ensin, sitten keväällä koeidätykset ja ylimäärätaimet taas perinteisesti tutuille ilostuttamaan.

Tuosta siementen talteenotosta mainittakoon seuraavaa;
  • Siemenet pois leikkuulaudalle
  • Kaikki siemenet sen verran kasaan että mahtuu yhden Nessun alle
  • Nessu päälle ja nostaa siitä sen "toisen" osan pois tieltä
  • Seuraava Nessu kokonaisena päälle ja painelee tasaisesti kunnes se uusin Nessu on ihan märkä
  • Uutta Nessua sen ensimmäisen päälle kunnes uudet Nessut ei ole enää sanottavasti märkiä
  • Sitten ensimmäisen Nessun toinen osa käännetään siementen päälle imemään loput nesteet
  • Lusikoidaan siemenet parempaan talteen jatkokuivaukseen
Ei mikään maksettu mainos tai sponsorointi, näitä nenäliinoja nyt sattui olemaan kätevästi lähettyvillä ja niissä on hyvä imukyky. Talouspaperi käy myös ihan yhtä hyvin toimenpiteeseen. Ainoa mainittava hyöty tuosta on se ettei kuivumisessa mene ihan niin kauaa kuin "märkänä". Tuon jälkeen siemenet voi laittaa vaikka voipaperille kuivumaan johonkin hyvään kuivaan paikkaan jotta siemenet irtoaa helpommin. Sen jälkeen ne voi laittaa vaikka kirjekuoreen kuivumaan loppuun kevääseen asti johonkin ilmavaan tilaan. Itsellä on verhokisko keittiössä jossa rivistö kirjekuoria riippuu muutaman kuukauden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti