Translate

sunnuntai 5. elokuuta 2012

Kylmän kesän merkit

Muutto Pluggboxista

Aji Cacho de Cabran pussi

Pussin toinen puoli

Siemenet
Vaikkakin siemenet ovat tuon värisiä ja kuulemma tarkoittaa sitä että on vanhoja eikä täten pitäisi välttämättä itää normaalisti, tuolla siemenmäärällä sillä ei ole niin väliä. Pussin leiman mukaan vasta 2 vuotta vanhoja eikä ne minun omasta mielestä ole edes vielä mitenkään vanhoja. Itävyydestä sen verran että kaksi kolmesta iti, toisesta katkesi jo aiemmin juuri joten ei tietoa vielä selviääkö se. 

Uudessa väliaikaiskodissa
Laitoin sitten seuraksi vielä 5-7 siementä samaan purkkiin itämään josko ne nousisi myös. Jos ei, talvella voi laittaa taas tulemaan lisää, ei nuo siemenet ihan heti lopu...

Aji Cristallin pussi

Sama toiselta puolelta

Pussissa olevat siemenet
Tuolla siemenmäärällä ymmärtää helposti mihin käyttöön tuo lajike on. Pussin takapuolella ilmoitetaan että riittää 100 neliön pellolle. Ja ei välttämättä kaikki edes idä mutta tuolla määrällä sekään ei muodostu ongelmaksi. Omaa peltoa ei ole mutta laitoin noin 7 kpl suoraan kukkapurkkiin kasvamaan. Pluggboxista ei vielä nuo ole noussut ylös joten päätin tehdä pienen testin miten nuo itää. Laitoin suoraan pieneen Orthexin Pauliinapurkkiin, sellaiseen uudempaan. Vanhempaan Pauliinaan ainoa ero on se että Orthex on alkanut nuukailemaan. Alusastia joka pohjalle tulee on hieman ohuempi, notkuu ärsyttävästi. Raivostuttava piirre taas se että joku älypää keksinyt pienentää alusastian halkaisijaa 2 milliä. Tämän johdosta sitä ei saa koskaan suoraan vaan se keikahtaa pienestäkin liikkeestä. Kun laittaa siihen turve/sorasekoitusta, pitää olla ultravarovainen ettei se alusastia keikahda ja menee soran jyviä väliin ja turvetta vesitilaan ja taas kaikki pitää aloittaa alusta. Orthexille terveisiä, haistakaa hanskaa. Niitä pitää siis itse seuraavaksi alkaa virittelemään, ohut paineilmaletku halki ja alusastian ympärille kiinni että ei enää keiku ja hytky. Tai sitten kuumaliimalla jotkut nököset että pysyy aloillaan. Melkein kyllä ennemmin seuraavaksi jonkun muun valmistajan purkit. Eden sarja taas ihan ok vaikkakin veltto sekin on. Kunnes pitäisi ruukkua vaihtaa isompaan, ei ihan helppoa enää sekään. Pauliinoissa riitti kun irroitti sen vesiputken ja kopautti pohjalle niin tuppo lähti pois ja sai helposti uuteen ruukkuun. Nyt pitää pistää sormet tosissaan multaan ja kuopia se kasvi sieltä pois.

Bhut Jolokian siemenet jenkeistä

Uudessa kodissaan nämäkin
Bhut kaksoset pääsi myös uuteen kotiin. Ja tulin siihenkin laittaneeksi seuraksi muutamat siemenet kun niitä vielä oli jonkun verran.

Malawi Bird´s Eye
Malawivauva pääsi arestiin rahapuiden väliin. Kukkaa ja nuppua sen verran että pitäisi saada jo kohtuullisesti puhtaita siemeniä kun lähin chili on 4 metrin päässä toisessa huoneessa. Tuonkin puhtaudesta voitaneen olla montaa mieltä, ei pitäisi olla ihan niin tylppä kun tuo yksi kypsä on ja sitä seuraavat raakileet on.

Vanhuksella ilmeisesti Lemon Drop kaverina
Vähän parempi kuva toisesta vanhuksesta, kasvutapa päästetty jo hieman ryvettymään kun menee aika vaakatasossa tuossa alhaalla. Nuppua ja kukkaa ja sen jälkeen podia tulee siihen tahtiin etten vielä ole viitsinyt alkaa kiusaamaan tätä, kasvakoon vielä rauhassa.

Canario solmussa
Canario otettu pois parvekkeelta viemästä toisilta tilaa. Korkeutta puolisen metriä ja leveyttä pitkälti toista metriä... Saa helposti pienempään tilaan ilman narua kun ottaa vain oksasta varovaisesti kiinni ja alkaa taivuttamaan kohti runkoa ja toisia oksia. Väännetty siis jonkun tapaiselle kehälle itsensä ympärille jotta menee pienempään tilaan. Muutama oksakin meni poikki mutta olisi jo aiemmin pitänyt harventaa tuotakin.

Kiiwin uudet kaverit
Kiiwi sai uusia kavereita kun ikkunalaudalla toistaiseksi sen verran tilaa. Kaveri italiasta pyysi muutaman chilin siemeniä, Jalapeño, Starfish ja White Bullet Habanero. Piti siis laittaa niitäkin tulemaan. Starfishiä laitoin 5 kpl itämään, chiliyhdistyksen liittymislahjasta. Noin kymmenisen löytyy toisesta erästä jos nuo ei ehdi tuottamaan siemeniä tai edes kasvamaan kevääseen mennessä. Yhdistyksen pussukassa oli vain 5 kappaletta siemeniä, melkoisen pieni paketti jollekkin aloittelijalle. Tosin tulihan sieltä 2 muutakin lajia, 15 siementä yhteensä että kyllä sillä joku alkuun pääsee. Muita tuossa on ainakin Heart Throb, Criolla Sella ja Sitruunabasillika oikealla.

Tomaatit vaihtanut paikkaa
Tomaatit oli miltei pakko siirtää. Alkoivat kaatuilemaan entisessä paikassaan kun hakeutuivat valoa kohti. Ainoa paikka mihin ne sai sidottua oli parvekeikkunan edessä. Ylhtäältä aiemmin roikkunut bambulaskosverho joka jo aikaa sitten hävitetty, aikaisemman asujan perintöä. Toinen vasemmalla oli vielä paikoillaan kunnes koskin sen naruihin ja poikkihan ne meni. Turhaan se siellä olikin, nyt on paremmat varjostimet/verhot ja sen edellisen verhon naruilla nuokin tomaatit nyt pysyy hyvin pystyssä, toinen pää verhon entisessä kiinnityskoukussa. Ensi kesäksi pitää porailla ikkunan eteen lisää koukkuja ja laittaa vaikka vaijerit joita pitkin tomaatit ja kurkku saa rauhassa kiipeillä. Ehkä samalla kissalle joku kävelyrata mistä pääsee kulkemaan.

Sitruunakurkku kukkii
Kurkku tuntuu ruukunvaihdon jälkeen innostuneen sen verran että kasvaa hulluna pituutta ja kukkii sen mukaisesti mutta ei tarjoile mitään syötävää. Ei yhtään raakiletta, kukat vaan kuihtuu. Tiedä sitten kauanko tuollakin touhuissaan menee kun ensimmäistä vuotta tuon kanssa vasta puuhailen.

Champion punastelee
Vuoden ensimmäinen Champion syöty kaverin kanssa. Montaa namua ei ole tulossa tästäkään ja jo keväällä kävi mielessä että näitä olisi pitänyt olla useampikin kasvamassa. Ja ensimmäisen maistiaisen jälkeen tulikin jo typertynyt olo, on niin herkullisia. Jos sitten ensi kevääksi saisi taas laitettua siemenistä tuolle lisää kavereita.

Chilaca vammastelee
Chilaca ei taida nauttia olostaan. Jokaisessa podissa mitä on isommaksi asti päässyt kasvamaan, tulee jotain extraa johonkin kohtaan. Jotain vaaleanruskeaa ja pehmyttä. Ehkä nuo osat on liikuttamisten seuraksena koskettanut jotain mistä kasvi ei tykkää ja osoittaan näin mieltään tai sitten voi yleisesti pahoin. Kasvi itsessään ei näytä huonovointiselta mutta nuo podit senkin edestä.

Nagassa muutamat podit

Yellow mushroom nuputtelee
Yellow mushroom puolestaan tykkää olostaan ja mitä ilmeisemmin pääsee sekin karanteeniin piakkoin. Nuppuja tulossa siihen tahtiin että ensiviikolla parasta olla jo sisällä. Kun alkaa kukista puskemaan podia, takaisin ulos kypsymään että saa taas hyviä siemeniä. Kasvista tosin ei kokemuksia kun ekaa vuotta tälläkin mutta ilmeisemmin pitäisi olla jo melkoisen tulinen. Sen verran tulinen etten sitä yhtä kypsää vieläkään ole uskaltanut maistaa. Alkaa sekin jo nahistumaan raukka. Hyviä siemeniä siitähän saisi kun on jo reilusti kypsä mutta kun on mitä todennäköisemmin jo risteytynyt jonkun toisen kanssa niin mitä niillä siemenillä muka tekisi?

Lemon Dropin siemenpodi hieman kasvanut

Värin vaihtoa
Lemon Drop alkanut vähitellen vaihtamaan väriä. Tottakai tuokin voisi olla hieman paremmassa paikassa, tuohonhan paistaa aurinko suoraan vain noin neljä tuntia aamusta. Mutta hyvin tuntuu noinkin pärjäävän kun katselee tulevia nuppuja ja podinalkuja.

Pantano Romanescon raakileita

Jalapeño vaihtaa varovaisesti väriä
Tämäkin tapaus pitää tuoda jossain välissä sisälle karanteeniin. Yhdessä haarassa pientä nuppuilua josta saisi taas puhtaita siemeniä tutuille jaettavaksi ja omaan siemenpankkiin hieman täydennykseksi. Siemenet vie kuitenkin niin vähän tilaa...

Mysteerichili kukkii

Annuumin kukkahan se
Yksi mysteeri chileistä aloitti myös kukkimisen. Lajikkeesta ei muuta tietoa kuin että kukan perusteella annuum. Ja että kukat on melkoisesti samassa nipussa kaikki. Tuo voi olla vihannespaprikan ja minkä tahansa muun väliltä ihan mikä vaan. Kaveri pyysi jotain kasvatettavaa, olkoon hänen päänsärky mitä tuosta tulee.

Thai chili nuputtelee
Ja kyllä, tämäkin menee karanteeniin toviksi. Kun kerran tämän vuoden sato on melkoisen katastrofaalinen aikaisempiin vuosiin verrattuna, sato-odotukset on lähinnä itselleni vähän naposteltavaa ja siemeniä chileistä, kurkusta ja tomaateista. Rucolakin tosin jo kukkii ja retiisikin mutta niiden siemeniä on sen verran ettei niitä tarvitsene ottaa talteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti