Translate

sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Jatkoa tilannepäivitykseen

Edellisestä kerrasta menikin hetki jos toinenkin. Hetken pitää jopa miettiä millä ja miten blogia oikein päivitetäänkään... Tästäkään varmaankaan en olisi innostunut ellei se olisi tullut #chiliyhdistys irc-kanavalla tullut puheeksi.

Harrastus toki ei ole loppunut mutta motivaatiota päivittämiseen on joutunut hakemaan vähän syvemmältä; viime vuonna ei idätyksistä tullut oikein mitään ja sama trendi jatkuu tänäkin vuonna. Piti olla pubescenssien vuosi ja laitoin viimeisiä siemeniä tälle vuodelle joistain harvinaisemmista ja kun ei itänyt niin se niistä sitten lopullisesti ellei sitten myöhemmin tule joskus vastaan. Nimellisiä pubeja toki löytyy siemeninä mutta auttamattomasti jo myöhäistä tälle kesälle eikä taimikaupastakaan enää löytynyt muuta kuin jotain satunnaisia annuumeja ja chinensejä. Jos joku taimi vielä kaupasta löytyy niin kiva, muuten mennään niillä mitä on kotona ja töissä kasvamassa. Töissä on vielä Habanero Mustard minkä vein kodista sinne turvaan ja kuten arvata saattaa, ei siitäkään mitään satoa tullut. Kasvoi toki kauniiksi pieneksi tiiheäksi puuksi mikä aivan täynnä nuppuja mikä oli erinomaista. Se olisi tosin toivottavaa joskus toukokuussa, ei syyskuun puolivälissä. Tosin edellisiltä vuosilta on satoa kuivattanuna vieläkin joten ehkä parempikin ettei tullut mitään satoa. Leikattu matalammaksi ja siirretty omaan toimistoon sisätiloihin pienen ledvalon alle lopulta. Nykyään näyttää paremmalta kuin alla oleva havainnekuva.

Habanero Mustard lokakuussa keräämässä voimia
Kevät etenee kuitenkin väistämättä vaikka välillä sataa lunta, rakeita ja räntää vaikka toivoisi että sateet tulisivat vain vetenä. Työpaikan tontille tylysti lämäisty kissanmintun taimi on jo herännyt. Laitoin kasvulavalle ja tontille vähän huiskimalla vähän kaikkea mitä hyötykasviyhdistykseltä tilasin siemeniä ja osa pärjäsi ihan hyvin ja osa ei. Suurimmasta osasta suuri epävarmuus mitä ne lopulta onkaan, ei näytä ihan siltä mitä kuvaus on ja kun niitä huiskii vaan pisin tonttia niin onko se nyt suuri ihme. Jos nyt vielä viitsisin istuttaa niitä niin kaitpa jokainen omaan ruukkuunsa ensin ja vähän enemmän harkintaa käyttäen lopulliset sijoituspaikat.

Mitään sen suurempaa teemaa en noudata niiden kasvien kohdalla, yhdistävä tekijä on mehiläiset ja perhoset. Niitä molempia kun siellä näkee aikaisesta keväästä lähtien. Työpaikan joutomaatontilla kasvaa muutenkin hyvin kitsaassa niityssä perin lajirikkaasti kaikenlaista itselleni vielä tuntematonta kasvia. Pujon toki tunnistan ja revin juurineen aina kun löydän ja vielä pitäisi lain mukaan tehdä sama lupiineille mutta siinä onkin enemmän tehtävää. Voisi ehkä sanoa että pieni kaupunkipuutarha on laajentunut pienellä etäpesäkkeellä. Muuta sieltä tosin ei ole tullut kerättyä kuin siankärsämöä kun sitä siellä kasvaa luonnostaan runsaasti ympäriinsä. Mutta jos sinne saisi jotain itse istutettua talven kestävää mehiläis- ja perhosystävällistä kasvia lisää, se olisi hyvä. Sinne on jo työpaikan kustantamana istutettu kirsikkapuita jotta sinne saadaan etätyöpaikka missä voi rentoutua mutta ei kuitenkaan liian kaukana varsinaisesta työpaikasta.

Heitteille jätetty kissanminttu

Mitä sitten kotona on tapahtunut? Kamaluuksia lähinnä. Keittiössä on pieni parvekelaatikko missä on osittain ostettuja yrttejä kuten minttua ja basillikaa ja korianteria. Korianterin bonuksena voi sitten saada sitten taas lisää ansarijauhiaisia mistä aikaisemmin olinkin päässyt jo eroon. Parhautta tietenkin se etten niin hirveästi korianterista edes välitä mutta joskus se sopii täydellisesti kanaruokaan. Se mitä se sitten tarkoittaa on ei niin ihaltavaa tilannetta ja lisää siivottavaa. Ja valitettavasti muutakin kuolee kuin ötököitä, osa onneksi käy vain lähellä kuolemaa.


CAP 1141
CAP 1141 siivottuna
Tuossa nyt ei pahemmin ollut siivottavaa, aika suoraviivaista hommaa. Tosin tuossakin oli tovi sitten reilusti enemmän lehtiä (mikä ei ole paljoa) mutta huomasin että tehokkain tapa päästä ansarijauhiaisista eroon on imuroida niitä. Pätee tilanteisiin kun niitä on runsaasti. Lehdet on jo menetettyjä jokatapauksessa ja niitä lehahtaa lentämään runsain joukoin niin niitä saa imeskeltyä imuriin melko hyvin.

Rhomboideum
Rhomboideum siivottuna
Rhomboideum vuodesta toiseen on ollut perin veltto rungoltaan. Vaikka tälläkin on ikää niin aina ollut perin pieni. Nyt tosin saa tämäkin enemmän huomiota osakseen niin ehkä tänä vuonna kasvaa suuremmaksi. Ruukku kasvanut isommaksi mikä käy ilmi myöhemmin. Tässä nyt tosin on kaksi (2) eri kasvia samassa ruukussa edelleen.

Galapagoense / CGN 22208
Gala trimmattuna
Tämäkin tautipesäke vielä hengissä. Tämän saadun pistokkaan mukana tuli opettava tietopaketti vihulaisista ja päättäväisyydestä. Saa myöhemmin lisää saksista että saan kasvamaan suoraryhtiseksi mutta menee alkuun nyt näin.

CAP 1144
CAP 1144 trimmattuna
Tavallaan ihan kiva kasvu mutta tuntuu mieltyvän aina toiseen laitaan. Toki riippuu mistä suunnasta katsoo... Kukki ja satosi hyvin vaikka olosuhteet makuuhuoneessa ollut melko huonot, ei paljoa valoa.

Yleiskuva
Sitten ne jotka ei selvinnet. Ja taustalla uudet tulokkaat, humulus lupulus Target humala ja kanerva. Nämäkin vähän epävarmoja. Kanervasta ei tiedä selviääkö mutta kukinnot hyötykäyttöön ja humalan pitäisi kasvaa siihen tahtiin että siitä saa aurinkoverhon tehtyä kesällä. Varmaa ei ole tuleeko siitä haluttuja käpyjä ja selviääkö talvesta parvekkeella mutta siitä mahdollisesti lisää myöhemmin kun asiasta on enemmän tietoa. Sitten on ne oikealla jotka varmasti ei selvinneet ja osasta ei edes enää tietoa kun merkkitikuista ei saa selvää. Merkitsemätöntä toki tässä vaiheessa vaikka olisi selvitettävissä mutta jos on menossa biojätteisiin niin ei tässä vaiheessa enää niin väliä mitä sinne menee.

Ei enää tietoa kun tikusta ei saa selvää
PI 322717
Fluoresent Purple
Condom Paprika
Joitain siis poistettu mutta jäljelle jääneitä uudelleen ruukutettu. Rhombo sai isomman ruukun samalla, josko nyt rungotkin kasvaisi tukemaan ettei ole ainoa kepitetty että pysyy pystyssä.
Vuoden chilit, ainakin toistaiseksi
Siinä sitten jäljelle jäänet uudelleen ruukutettuina. Ruukkukoko ei kasvanut kuin rhombolla tosin. Kaikkiin tuli ruukutuksessa biohiiltä, tarkoituksena imeä lannoitetta ja luovuttaa sitä myöhemmin. Aikaisemmin nämä ovat kuitenkin eläneet ihan pelkällä vedellä loppukesästä asti. Biohiili myös ilmeisesti sitoo jonkun verran vettä itseensä. Gala sai lisäksi bokashimultaa hieman pohjalle, vähän toimii siis multatehtaana kun selkeästi vielä näkyi herneenpalkoja ja limenkuoria joukossa. Kaikki sai myös vähän perliittiä ja vermikuliittia ja vanhaa multaa. Ja mitä sitä näitä roplatessani huomasin niin vanhaa kookoskuitua myös ja ilmeisemmin aikaisemmissa ruukutuksissa onnistuttu kun multatilassa ilmatilaa ja juuret näytti oikein hyvinvoivilta. Kaikki myös ansoitettu ja rhombo tripla-ansoitettu kun siinä ansareita eniten. 2 keltaista tarra-ansaa ja niiden käärepaperi samalla rullattuna, mitä tuollaista tahmapaperia heittää roskiin kun toimii paremmin kasvissa. Tarra-ansojen asettelusta muistui taas että on parempi käyttää kertakäyttökäsineitä ennemmin kuin pestä paloviinalla käsistä sitä liimaa. Kissat toivottavasti oppineet näistä edes sen etteivät nuuhki niitä enää, saatikka kiehnaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti