Translate

sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Kirvojen vuosi

Edellisestä päivityksestä näemmä onkin vierähtänyt tovi jos toinenkin? Tällä välin blogin julkaisualusta on jo ehtinyt sen verran päivittymään että kuvia voi lisätä vedä-pudota tyylillä mikä nyt ei kyllä kovinkaan vakuuttavasti toimi. Valittaa ettei voi kuvia lisätä ja kuitenkin näkyisi ainakin suurin osa kuvista siirtyneen. Tosin kuvien siirtelyyn ja säätämiseen menee jo reilusti enemmän aikaa kuin siirtäisi vain kaikki kerralla. No, ei siitä nyt sen enempää, ei oleellista kuitenkaan.

Moni on luultavasti kuullut uutisia että tänä vuonna olisi tullut Suomeen kirvoja ennätysmäärä tai vähintäänkin paljon, ihan liian paljon. Sen verran niitä on muutamassa erässä tullut että ne näkyivät säätutkissa joten on niitä sitten melkoinen määrä tullut tuulen mukana. Itselleni ensimmäistä kertaa ikinä kirvoja, meni hetki jopa niiden tunnistamisessa. Tämä kirva-aalto ei kuitenkaan tullut tuulen mukana, ainakaan kaikki. Sain ehdotuksen josta oli vaikea kieltäytyä, capsicum Galapagoensen puska ihan ilmaiseksi. Annoin sitten muutamien pubescenssien siemeniä vastalahjaksi ja muutamaa muuta chilin siementä myös. Luovuttaja kertoi taistelleensa aikaisemmin kirvojen kanssa ja arveli päässeensä niistä jo eroon mutta suositteli useamman päivän pesua ja tarkkailua. Viikon tuo gala olikin yksinään kylpyhuoneessa pestävänä kunnes sen sitten otin keittiön ikkunalaudalle asustamaan. Muutama viikko menikin ihan hyvin ilman minkäänlaista ongelmaa. Mutta paria päivää ennen kuin tuuli toi nuo muut kirvat ihmisten iloksi, alkoi tässäkin näkymään jo kirvoja. Ja eipä aikaakaan kun niitä oli sitten vähän jokaisessa chilissä riemastuttamassa kasvatteluja.


Kirvoja
Lisää kirvoja
Kirvojen tahrima kamera
Ja vielä lisää kirvoja
Kirvoja siis vähän jokaisessa kasvissa, ei niistä kaikista viitsinyt edes kuvaa ottaa. Niitä kuitenkin on runsaasti ja koska myrkyttäminen ei omasta mielestä ole mitenkään mielenkiintoista tai edes riittävän tehokasta (en todellakaan ala siirtelemään jokaista kasvia kylpyhuoneeseen myrkytettäväksi yksi kerrallaan) piti sitten tutkia vaihtoehtoisia menetelmiä. Leppäkerttuja näkyy muutenkin kovin vähän nykyään ja luonnossa niillä on kyllä ihan riittävästi syötävää joten seuraava vaihtoehto olikin kaupallinen. Biotukselta tilattu paketti harsokorennon toukkia tuli nopeasti Smartpostista noudettavaksi ja niitä tietenkin samantien ripottelemaan kasvien lehdille. Näistä tosin suurin osa oli lopulta jossain muualla kuin lehdillä...

Harsokorennon toukkia
Mitään näkyvää kuitenkaan kasveissa en nähnyt, ovat sen verran viidakkona toistensa lomassa että aika mahdotonta toisaalta edes mitään siellä nähdäkkään. Jotain muutosta on kuitenkin tullut, kirvojen nahkoja on näkynyt lehdillä, onko sitten vaihdettu nahkaa vai syöty pois. Paha sanoa, on muutenkin niin pieniä. Loput näistä korennon toukista annoin tutulle pois kun hänellä oli samaa ongelmaa ja minun tuurillani ne on kaikki sitten hänellä ne toukat mitä tuli ja minä olen ropistellut vain roskia chilien lehdille. Jossain välissä pitäisi tilata varoiksi kyllä näitä lisää, hinta ei ollut mitenkään paha ja helppoja käyttää kun ei tarvitse tehdä oikeastaan mitään. Lasitetulta parvekkeelta ne toki voi karata kohtuullisen helposti mutta jos näitä purkissa on 500 kpl ja jokainen näistä syö 300-600 kirvaa, saahan niistä sitten muutamat karata minne menevätkään.

Tovarii
Suunnilleen samalla hetkellä kun tuon Galapagoensenkin sain tuli kysymys josko minulla olisi kiinnostusta ottaa vielä Tovarii kotiini. No tottakai on kiinnostusta! Mutta harmittavasti Tovariilla taas ei oikein ollut kiinnostusta vaan se vähitellen alkoi kuivumaan käsiini. Eihän se mikään kovin elinvoimainen muutenkaan ollut mutta oli kyllä yllätys että niinkin hankala kasvi on kyseeessä.


Pienen Chilipuodin Tovarii
Tovariin pistokkaat
Samalla kun kävin piipahtamassa ostoksilla Pienessä Chilipuodissa, sain sieltä muutamat pistokkaat heidän Tovariistaan. Toivottavasti näihin ei kirvat tunge, näin pieninä voi olla melko kohtalokasta jos joku ötökkälauma tulee imemään lehdistä ja vieden kaiken elinvoiman. Tämä kuulemma on muutenkin hieman outo muihin villichileihin verrattuna, voi yht'äkkiä pudotella puolet lehdistänsä pois ilman mitään selkeää syytä.

Vauveleita
Gumdrop starttaa kierteellä
Muutamia uusiakin chilejä tuli laitettua kasvamaan, teemana tosin oli se että mistä on vähiten enää siemeniä tallessa ja tarkoituksena taas luonnollisesti on saada puhtaita siemeniä talteen omaan käyttöön ja siementen vaihtaminenkaan ei ole mitään ihan poissuljettua.

Makuuhuoneen chilit
Capezzoli di Scimmia
Olohuoneen muutamat chilit
Habanero Mustard
Habanero Mustardin podi
Tomaatit ja Duke Pequin
Uudelleenruukutettuja
Uutukaiset parvekkeella





Galapagoense
Galapagoense ja Small Thai Hot
Todennäköisin kirvalähde tuossa siis kuvassa, saatu Galapagoense. Lahjoittajalla oli näitä kaksi kappaletta eikä tarvinnut molempia joten toinen sai lähteä. Epäili kirvojen lähteeksi multasäkkiä minkä oli ostanut ja käyttänyt sitä, itsellänihän on turvetta enemmän käytössä mutta mahdollisesti sitäkin kautta näitä ihanuuksia voi kasveihin saada. Kasvit ovat hieman kuivahkon oloisia kuvassa, kastelin näitä hieman ennen kuvien ottoa Starttilannoitteella. Hieman ehkä jo myöhäistä käyttää tuota lannoitetta mutta tämä lienee viimeinen kerta kun sitä chileille annan. On se parempaa kuin vesi ja nyt näillä onkin tärkeämpää saada vihermassaa kasvatettua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti