Translate

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Uutta kasvaa ja vanhaa kuolee

Viimepäivityksen jälkeen tapahtunut hyvää ja huonoa. Uutta vihertävää tulee esiin ja vanhoista osa kuollut pois. Kolmen kylkiluun 5 hiusmurtumaa ei yhtään auttanut chilien pelastamisessa. Jos kissalle asentaa luukun parvekkeen oveen että pääsee ihan itse koska haluaa parvekkeelle eikä tarvitse enää nykiä NuMex Bailey Piquinia ovikellonaan, tuloksena voi olla hurmiossa oleva seonnut kissa joka juoksee jalkoihin ja kamppaa päin soittopöytää missä toistaiseksi pystyssä tylppä pala puuta. Capezzoli di Scimmia on yksi kuolleista mikä tosissaankin harmittaa. Näytti jo voivan teho-osastolla ollessaan että tulee pärjäämään hyvin mutta olosuhteen muutos 24/7 valosta ikkunalle sai tilanteen muuttumaan nopeasti ja kuivui käsiin. Sen verran itseä miellyttävä kasvi että piti hetimiten laittaa uudestaan siemenistä kasvamaan. Muita edesmenneitä Lemon Drop, Criolla Sella, Champion, toinen Bhut Jolokia ja rajamailla eleskelevä Trinidad Perfume mikä on siirretty teho-osastolle jos se vielä heräisi henkiin.

Capezzoli di Scimmiat raatona

PI 355811 ruukutettu 09/03/2014

PI 355811 23/03/2014
PI 355811 a.k.a. Ultimate Pube on toinen pubeista joka jaksoi kasvaa edes sirkkalehdillensä. Muista ei kasveiksi tuntunut olevan vaikkakin kirvestä ei vielä kaivoon ole heitetty. Jos tulee, hyvä koska siemenet siistä loppu. Jos ei tule, paskempi juttu kun siemenet suurimmasta osasta ihan finaalissa. Täytynee näätäillä jostain jossain välissä. Pienihän tuo on mutta saattaa olla että jotain saa tänä kesänä tuostakin. Tosin Turbo Pube Redistä enkä Canariosta edellisvuotena en tainnut saada yhtään mitään joten en mitenkään varmaksi mene tästäkään sanomaan... Olisi ehkä pitänyt laittaa enemmän vähemmän villejä pubeja kasvamaan niin olisi ollut ehkä, ehkä enemmän kasveja kasvamassa. GRIF 9345:ä en saanut itämään missään, en edes Zen Growissa minkä vartavasten ostin.

Raviolit
Syötykkin on, piti koittaa raviolien tekemistä. Onnistui ihan kohtalaisesti. Maistui paremmalta kuin näyttää ja tuossahan ne on vasta raakana. Miksi itse tehdä kun kaupasta saa alle 6€ / kg? Saako kaupasta raviolia mikä tehty tomaattipyreestä, chilijauheesta, speltistä, durumjauhoista ja omavalinteisella täytteellä, siksi tehdä itse... Ei vaikeaa, ei kestä kauaa tehdä ja on ihan varmasti lähempänä tuoretta kuin kaupan myynnissä olevat. Blogi joka lähinnä chileihin keskittynyt, voin vakuuttaa että myös chiliä käytetty täytteessä.

Uutta elämää
Jos on kuolleita chilejä, on myös pienokaisia vasta matkansa alussa. Toisaalta siis hyvä että osa vanhuksista poistuu uusien tieltä. Ja useimmista kupsahtaneista on siemeniä kyllä tallessa vähintäänkin riittävästi tai suorastaan riesaksi asti. Joten ei niin suru puserossa, saa niitä kasvatettua myöhemminkin.

Locato kasvaa
Locato yllättäen suurempi kuin viimeksi. Isompia lehtiä napsittu pois sen toivossa että tulisi enemmän oksia ja hitaastihan niitä tuleekin. Muutamat kerrat otettu kaikki postimerkkiä suuremmat lehdet pois mutta nyt on saanut jäädä kaikki lehdet. Nuppuja jo näkynyt useita mutta poistettu käsin tai kasvi itse luovuttanut ja kuivannut nuppunsa kun vielä ei ole niiden aika.

Neuvolan yleiskuvaa
Jotain uuttakin kasvaa vähitellen ja aika surkean kokoisia toistaiseksi ovat. Osa on vasta sirkoilla eikä kaikki edes näytä mitään elonmerkkiä. Jos vähän avataan mitä kuvassa tapahtuu ja ei tapahdu;

Vasen ylänurkka, piti tulla 21 Quadrato d'Asti Rossoa ja 21 Gialloa, 7 Aji Cacho de Cabraa. Muutamat tuli ja kupsahti samaan tahtiin. Harsosääskien toukat ilmeisesti mutustellut taas. Quadrato d'Asti Rosson siemeniä ruhtinaalliset 3 jäljellä, Gialloa sentään useampia. On siis aikalailla viimeinen hetki saada lisää siemeniä näistä kasveista mitä onneksi jo sirkoilla hyvää vauhtia kasvamassa. Punkkimagneetteja molemmat mutta onneksi on löytynyt keino niihinkin joten innolla punkkeja ja kesää odotellessa. Zen Growissa kasvaa rucolaa, näyttää tosin aika kuolevaiselta mutta pitää laittaa ruukkuun kasvamaan kun en kerran mitään EC tai pH mittareita omista. Tarkoitus tuolla härpäkkeellä muutenkin vain toimia idätyspaikkana, seuraavaksi taitaa mennä basillikaa kasvamaan. Tai sitruunakurkkua ellei se taida vielä olla ennenaikaista. Pepsitölkissä Flexuosumin pistokkaita 2 kpl, on jo juurtunut hyvin ja pitäisikin laittaa jo multiin kasvamaan. Pepsitölkin vieressä vasemmalla ylempänä CAP 470, yksi kypäräänsä jumittunut ja sirkkansa menettänyt, muutama muu nukkuva. Varsi vielä vihertää ja minisirkat paikalla, voi olla että alkaa vielä kasvamaan. Alapuolella Pimenta da Neyde-kaksikko varsin tummana kuten asiaan kuuluukin. Plugg Boxissa tomaattia, 25 kpl laitettu itämään pelkästään Pantano Romanescoa. Omista siemenistä se ehkä eniten tykätty Cherokee Purplen ohella ja tarkoitus laittaa vain yhtä tomaattia tänä vuonna niin saan reilusti puhtaita siemeniä. Ensi vuonna sitten kait Cherokee Purplea taas kasvamaan. Ei nuo kaikki itselle jää, tosin vasta 8 itänyt. Itselle jää ehkä vain 4 kpl jos sitäkään, riippuen miten sitruunakurkkua laitan kasvamaan. Mitä muille taimille tapahtuu, uskoakseni kaikki kyllä löytää uuden kodin ettei tarvi pois pistää. Töihinkin voisin viedä muutamat kasvamaan jos en muuten eroon pääse kaikista.

Nuo loput kertakäyttömukeissa ja kivivillassa kasvavat, vähän laidasta laitaan. Super Red Pimenta Hot Pepper, Xmas Chinese, Quadrato d'Asti Rosso ja Giallo, Capezzoli di Scimmia, 45 er (2004) ja Aji Cacho de Cabra. Tälle vuodelle siis ihan siedettävä määrä jos nuo muutamat ei ala kohta itämään.

Kasvatusvuoden odotukset? Astin maakunnan neliskantit ja apinannännit. Joku kukkiva villi. Canario pihalle näkemään suomen syksy ja talvi. Small Thai Hotista edes yksi kukkanen kun aina tuntuu olevan ihan yhtä vaikeaa. Viimeksi tosin 2006 idätetty ennen viimevuotta eikä silloinkaan kukkinut. Netistä kasvista ei mitään tietoa löydy koska kun tuon nimen laittaa vaikka googleen, sieltä tulee kyllä jotain ihan muuta kuin chiliä tai edes kasvia. Viherpeukusta aikoinaan kaupantekijäisiksi saatu Kilpisen siemeniä, oletin olevan pieni kompakti nimensä perustella. Kasvista aina kuitenkin tullut vähintään metrinen joten nimi lienee viittaavan ennemmin podiin mikä tulee jos on tullakseen. Ja vaikkakin vihaan sitä että aina tulee jotain uutta chiliä siementen myyjien toimesta, Super Naga Bhut Trinidad Ftard Jamaican Nuclear M1ndfuck siemeniä, saattaisin itsekin tehdä jotain risteytyskokeilua. Caterpillar (Aribibi / Arivivi Gusano), Fluorescent Purple, White Bullet Habanero, Pimenta da Neyde, NuMex Bailey Piquin ja Black Naga pussauskoppiin. Flexun kun tuohon vielä saisi sekaan... Parit Flexupistokkaat mitä on, Italian "talven" -11 C° ovat kestäneet vaikkakin lehdet pudonnut joten ainakin tänä talvena olisin itse voinut tehdä testiä lasitetulla parvekkeella jos olisi yhtään ollut ylimääräistä uhrata. Ensivuonna tuurillani kuitenkin talviydinsotapuutarha ja -40C° muutaman kuukauden...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti