Translate

sunnuntai 30. elokuuta 2015

45'er (annuum x chinense)

45'er, Pepperkingin tuottama vahinkoristeymä, annuum x chinense ja tämä on sen F2 sukupolvi vuodelta 2004. 2005 on taas hieman erilainen ulkonäöltään ja satomäärä on ollut pienempi. Ulkonäkö muuttunut enemmän chinensen näköiseksi, pallomainen habaneron sukulainen. Tämän kaksikon äidistä on saatu noin 2900 podia mikä nyt on ihan kunnioitettava määrä yhdestä kasvista. Seuraavina vuosina vain joitain satoja, tyypillisesti jotain 200-500 kpl väliltä. Mitään faktaa tosin ei löytynyt minkä kokoinen kasvi ollut kyseessä. 2005 ollut kuitenkin edelleen nopea kasvamaan kuten edellisetkin, nopeasti korkeutta ja kukkii suhteessa aikaisin. Nimensä saanut siitä kun heidän joku tuttunsa oli heittänyt yhden suuhunsa kylmiltään ja kuvaili poltetta Colt 45:een, kuula kalloon. Mutusteltuani tuon podia, ei se kuvaus kovinkaan kaukana ole. Alkuun ei kovin paha kun puraisee mutta sen jälkeen mieli alkaakin jo muuttumaan. Ehkä samalla tasolla kuin joku Habanero Sudden Death mutta hivenen ilkeämpi. Annuumin polte tulee heti mutta ei todellakaan mitään kitkerää avarilla naamaan poltetta. Kun se alkaa tovin päästä laskemaan, sieltä tuleekin sitten se chinensen polte viimeistelemään kokemusta. Suuhun jää kieleen sellainen samantapainen tunne kuin olisi liponut kiehuvaa habanerohilloa.

Itse tästä en ole saanut kuin joitain kymmeniä podeja mutta hieman hämärässä aina kasvanut ja olen yrittänyt pitää kohtuu kompaktina. Siemeniä viimevuodelta on kohtuu hyvin ja tarkoitus olisikin laittaa seuraavalle keväälle näitä kasvamaan lisää siemenistä ja katsoa mitä niistä sitten kasvaa. Täytyy tutkiskella risteyttämistä ja sitä miten tuon saa vakautettua johonkin suunnilleen samaan mitä nämä nyt on ja koittaa välttää niitä mitä muut on saanut 2005 siemenistä kasvatettua.

Ennen saksimista

Sadonkorjuuta
Näissä podin muoto on aikalailla eri mitä 2005 kasveista muutamia kuvia nähneenä. Samoissa kasveissa on sekä annuumin että chinensen kukkia vieri vieressä.

Saksimisen jälkeen
Syksy kun sieltä väistämättä tulee, nyt oli hyvä hetki napsaista lyhyeksi ja istuttaa pienempään ruukkuun. Menee pienempään tilaan ja talvella olisi tarkoitus jotain uutta valosysteemiä kehitellä hyllyyn. Nyt siinä on turhia oksia ja lehtiä vielä mutta tottukoot ensin tuohonkin muutokseen, niitä lehtiä ja oksia saa myöhemminkin napsittua.

Rungossa jo valmiiksi repeämää
Kivivillassa on hyvä laittaa siemenet kasvamaan mutta myöhemmin saa sitten rapsutella sitä vähitellen pois puutikuilla ja pinseteillä. Eihän siitä tosin mitään haittaa ole vaikka olisikin kokonaisena kuutiona mutta jos haluaa hieman juuria näkyviin se pitää poistaa. Nämä siirretty parvekkeelle kasvamaan jos vielä ehtisi saamaan hieman lehtiä lisää runkoon, suoraa auringonvaloa kun on mahdotonta korvata sisätiloissa. Jos stabilointiyritykset menee reisille vaikka siemeniä onkin reilun 100 kpl tästä voisi saada siemeniä vielä uudestaan. Tänä vuonna en ole kerännyt ainuttakaan siementä kun eivät ole puhtaita kuitenkaan. Aika vähän edes jaksanut pölytellä näitä ja useimmiten vieläpä likaisella sormella kun olen jotain muuta pölytellyt aikaisemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti